Citrusbullar med tosca
I helgen kände jag ett välbekant sug – bullbak! Fast okej, det är väl mer regel än undantag... jag menar, att äta bullar är ju själva livets mening. Den här gången fick jag för mig att piffa till dem med lite citrus, och efter en stunds receptspanande hittade jag den perfekta fyllningen och toppingen. Resultatet? En somrig liten bulldröm med smak av lime, citron, kokos, mandel och såklart en rejäl nypa kardemumma.
Omdöme: Degen ska jobbas en del, så min rekommendation är att du bakar dom med hjälp av en hushållsassistent.
Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser
Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk
1 msk mortlad kardemumma
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
50 g mandelmassa
1/2 dl kokosflingor
1 dl strösocker 90g
1 tsk vaniljsocker 10g
1 msk vetemjöl
Rivet skal från 1 citron & 1 lime
Saften från ½ citron & ½ lime
1 nypa flingsalt
Citrustosca
100 g smör
1 dl strösocker
3 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 dl mandelspån 60g
2 dl kokosflingor 70g
1 nypa flingsalt
Rivet skal från 1 citron & 1 lime
Sockerlag till pensling:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Sockerlag
- Häll socker och vatten i en liten kastrull
- Koka upp så att sockerkristallerna smälter och ställ sedan åt sidan så att lagen får svalna.
Bakning
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Bred ut fyllningen på hela degen.
- Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar, knutar eller vilken typ av bulle du föredrar (tänk bara på att du ska kunna få till en grop i mitten av bullen, där sedan toscan ska läggas).
- Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och tryck till mitten av bullen så att det blir en grop, och låt dem sedan jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
Citrustosca
- Smält smöret till toscan i en kastrull
- Tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk, rör ihop, låt koka upp.
- Sänk värmen och låt sjuda några minuter tills krämen tjocknat lite.
- Tillsätt rivet citron & limeskal, flingsalt, mandelspån och kokos.
Gräddning
- Tryck till igen mitt i bullen och klicka på rejält med citrustosca.
- Grädda bullarna på 225°C Varmluft / 230°C Över och undervärme i ca 8-10 min.
- Ta ut bullarna och pensla dom direkt med sockerlagen.
- Lägg bullarna för att svalna på ett galler.