Tips & trix

 

Metoden är lika för alla varianter av choklad men temperaturen skiljer sig lite, så läs noga

Vattenbad

25.03.2018

Vattenbad innebär att en kastrull fylld till ungefär hälften med vatten värms så att vattnet kokar. Vattenångan värmer sedan till exempel ett fat eller mindre kastrull som därmed aldrig kan uppnå en temperatur som gör att det som ska smältas bränner sig fast.

Maränger

23.03.2018

Har du svårt att få marängen som du vill ha den? Här kan du läsa om dom vanligaste sorterna samt hur du gör för att lyckas med dom.

Min nya favorit bullbagare Frida Skattberg (Fridas Bakblogg) har skrivit ner en hel hög med bra tips om bullbakandet. Så innan du börjar baka dina bullar, så rekommenderar jag starkt att du läser tipsen nedan. Så kommer du att få ett riktigt grymt slutresultat!

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

I varje recept så står det hur mycket man ska ta av varje ingrediens. För att kunna ta rätt mängd krävs ofta att man har tillgång till en måttsats och ibland även en hushållsvåg. Men om man inte har en köksvåg så kan det vara bra att ha koll på att t ex en deciliter är samma sak som 100 ml. Eller att 15 ml är samma sak som en matsked....