Hasselnötsmacaron med chaifyllning

05.07.2021

Jag brukar alltid beställa Chailatte när jag är på café, och det är oftast såååå himla gott. Så när jag hittade receptet på den här fyllningen var jag ju bara tvungen att stoppa i den i min favorit macaron.

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver torka ca 1 timme innan du gräddar dom.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

100 g hasselnötsmjöl

3 st äggvitor
4 msk strösocker
185 g florsocker
10 g kakao

Chaikryddblandning:
5 tsk mald kanel
1 rågad tsk mald ingefära
1 rågad tsk mald kardemumma
1 rågad tsk mald kryddnejlika
2,5 krm mald muskotnöt
1 krm mald svartpeppar

Chaiganache:
5 msk grädde
20 g honung
4 tsk chaikrydda
1 krm salt
50 g hackad vit choklad
50 g rumstempererad färskost

Gör så här:

Chaiganache

  1. Börja med att röra ihop alla kryddorna till kryddblandningen.
  2. Koka upp grädde, honung, kryddblandning och salt.
  3. Häll blandningen över chokladen. Låt stå ett par minuter. Rör den slät.
  4. Rör ner färskosten.
  5. Rör blandningen slät och låt den sätta sig i kyl tills den är lagom spritsbar, gärna till nästa dag.
  6. Fyll en spritspåse med tyll med fyllningen.

Macarons:

  1. Sikta och blanda hasselnötsmjölet med florsockret och kakaon i en skål.
  2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget.
  3. Fortsätt vispa tills marängen är tjock och går att hålla ovanför huvudet.
  4. Rör ner ca 1/3 av marängen i hasselnötsblandningen.
  5. När det blivit en smet av den så vänder du försiktigt ner resten av marängen i hasselnötsblandningen. Macaronsmeten ska inte vara för hård eller lös, prova att göra en åtta med smeten för att se att den håller ihop.
  6. Spritsa ut (ca 3 cm) på en bakplåtspappersklädd plåt, kakorna ska vara släta, om dom är toppiga så kan du försiktigt dunka plåten i bordet till topparna försvinner.
  7. Låt vila på plåten en timme (viktigt att du inte tar dom för tidigt) innan du gräddar kakorna, detta gör man för att kakorna ska få ett ''skinn'' på ytan. Dra försiktigt med fingret ovanpå kakorna och känn så att du fått en torr hinna. Detta gör man för att dom inte ska spricka samt att dom ska få en fot när dom gräddas.
  8. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  9. Grädda dina macarons i cirka 13 minuter. Låt svalna helt på plåten.
    Kolla så att dom släpper från bakplåtspappret utan att gå sönder. Om dom inte gör det kan du prova att stoppa in dom i ugnen någon minut till. Om dom spricker kan det bero på att undervärmen är för varm, då kan du prova att lägga ett extra bakplåtspapper under innan du gräddar.
  10. När kakorna har svalnat spritsar du ganachen på hälften av dom och sätter ihop dom två och två.
  11. Avsluta med att pudra lite chaikrydda över dina macarons innan servering.