Höstiga chai-cupcakes med chai-smörkräm

09.10.2025

Föreställ dig en saftig, kryddig cupcake fylld med varm, hemkokt äppelkompott – och toppad med en len och fluffig smörkräm smaksatt med chai. De här cupcakesen är som en kram i bakverksform – perfekta till höstfikat, mysiga bruncher eller som en elegant dessert till middagsbjudningen.

Varje tugga bjuder på balans mellan de varma kryddorna från chai (kanel, kardemumma, ingefära, kryddpeppar) och sötman från mjuka äpplen i mitten. Den silkeslena smörkrämen på toppen rundar av upplevelsen och gör varje cupcake till ett litet konstverk.


Omdöme: Lätta att göra men en aning pyssliga.

Svårhetsgrad: 1/ 5

Ingredienser

Chai-kryddmix
2 tsk malen kanel (ca 5 g)
¾ tsk malen kryddpeppar (ca 1,5 g)
1 tsk malen ingefära (ca 2 g)
1 tsk malen kardemumma (ca 2 g)

Cupcakes
2 påsar chai-te
120 ml rödmjölk (ca 120 g)
210 g vetemjöl (motsvarar ca 3½ dl)
3 tsk chai-kryddmix
1 tsk bakpulver (ca 4 g)
¼ tsk bikarbonat (ca 1,5 g)
¼ tsk salt (ca 1,5 g)
113 g osaltat smör, mjukt (ca ½ kopp / 1 stick)
200 g strösocker (ca 2,3 dl)
3 stora ägg, rumstempererade (ca 180 g)
1½ tsk vaniljextrakt (ca 7–8 ml)
120 g gräddfil eller grekisk yoghurt (ca 1,2 dl)

Smörkräm
250 g osaltat smör, mjukt (ca 2½ dl)
480 g florsocker, siktat (ca 8 dl)
1½ tsk chai-kryddmix
En liten nypa salt
40 ml vispgrädde (ca 3 msk)
1½ tsk vaniljextrakt (ca 7–8 ml)

Äppelkompott med citron & kardemumma
(ger ungefär 0,8 liter kompott)
ca 750 g äpplen
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk kardemummakärnor
1 dl vatten
1 dl strösocker
3 msk pressad citronjuice

Dekor
Kanelstänger
Malen kanel

Gör så här

Börja med kompotten

  1. Skölj, kärna ur och tärna äpplena i lagom stora bitar. 

  2. Mortla kardemummakärnorna grovt.

  3. Lägg äppeltärningar, kardemumma, vaniljextrakt tillsammans med vatten, socker och citronjuice i en kastrull.

  4. Koka på medelhög värme i ca 5–10 minuter, tills äppelbitarna mjuknat men fortfarande håller formen (kompotten ska inte bli helt mos).

  5. Häll upp den ännu varma kompotten i rena glasburkar. 

  6. Sätt på lock direkt och låt svalna.
    Förvara i kylskåp – kompott håller sig ungefär 2 veckor kallt.
    Den går även utmärkt att frysa in.


Muffins

  1. Värm mjölken tills den ryker, lägg i tepåsarna och låt dra i 10 minuter. Krama ur påsarna och låt mjölken svalna.

  2. Sätt ugnen på 175°C (över/undervärme) och klä en muffinsplåt med 12 formar.

  3. Blanda ihop kryddorna till chai-kryddmixen i en liten skål.
  4. Vispa ihop mjöl, chai-kryddmix, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

  5. I en annan skål, vispa smör och socker ljust och fluffigt. Vispa ner gräddfilen/yoghurten.

  6. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl efter varje. Rör i vaniljextraktet.

  7. Vänd ner de torra ingredienserna tills allt precis blandats. Rör försiktigt i den avsvalnade chai-mjölken.

  8. Fördela smeten i formarna och grädda i 18–22 minuter, tills en provsticka kommer ut ren. Låt svalna helt.


Smörkräm

  1. Vispa smöret tills det är ljust och krämigt.

  2. Tillsätt florsocker, chai-kryddmix och salt, vispa tills slätt.

  3. Häll i vanilj och vispgrädde, vispa tills smörkrämen blir fluffig och lätt.


Montering

  1. Gröp ur ett hål i mitten av muffinsen, har du en äppelurkärnare kan du med fördel använde den.

  2. Fyll hålet med äppelkompott.
  3. Spritsa Smörkräm över muffinsen.
  4. Pudra över lite kanel och tryck ner en kanelstång i mitten.