Höstmys

18.10.2025

Låt hösten flytta in i köket med denna saftiga pumpakaka fylld med hackade nötter, len mascarponekräm och syrlig äppelkompott. Kryddad med bland annat kanel, ingefära och muskot – varje tugga är ren höstmagi. 

Enkel att baka, lyxig att bjuda på. Perfekt till fika, helgmys eller som dessert efter en höstmiddag.

Omdöme: En riktigt enkel och kryddig kaka

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

3 dl pumpapuré (1 st butternut pumpa, medelstor)
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk pumpakryddmix
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor

Pumpakryddmix
4 msk kanel, malen
2 msk ingefära, malen
1 msk kryddnejlika, malen
2 tsk kryddpeppar, malen
2 tsk muskot

Äppelkompott/puré
5 röda äpplen
1 dl syltsocker
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 msk kanel
2 tsk nystött kardemumma

Mascarponekräm
500g mascarpone
4 dl vispgrädde
2,5 dl florsocker siktat
2-3 msk pumpa kryddmix
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Pumpapuré

  1. Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  2. Skrapa ur fibertrådar och frön från pumpan, skär den i skivor eller stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min tills pumpan känns mjuk.
  4. Mosa med en gaffel eller mixa till puré.
  5. Ställ åt sidan och låt den svalna.

Pumpakryddmix

  1. Blanda alla kryddorna i en burk

Äppelkompott/puré

  1. Tärna äpplena och lägg i en kastrull
  2. Lägg i alla ingredienser och koka tills äpplena är mjuka men inte mosade. 
  3. Ta ut ca 1/4 del och stavmixa till mos som du ska ha på toppen av tårtan.
  4. Häll över i glasbehållare och låt svalna. Förvara i kyl tills den ska användas.

Pumpakaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform.
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Rör i olja och ägg till en jämn smet.
  5. Tillsätt grovhackade valnötter, kokos, pumpapuré.
  6. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter.
    Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.

  9. Låt kakan svalna något i formen.
  10. Stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt.. Det är viktigt att kakan har svalnat helt, annars smälter glasyren.

Mascarponekräm

  1. Vispa ihop alla ingredienserna och testa dig fram hur mycket kryddor du vill ha.

Montering

  1. Dela botten i två och placera en del på tårtfat.
  2. Spritsa en kant med mascarponekrämen och fyll sedan med äppelkompott.
  3. Lägg på andra delen av kakan och stryk den slät både ovanpå och sidorna med mascarponekräm.
  4. Dekorera kakan med mer kräm och den mixade äppelpurén.
  5. Pudra kakan med lite kanel innan servering.