Höstmys
Låt hösten flytta in i köket med denna saftiga pumpakaka fylld med hackade nötter, len mascarponekräm och syrlig äppelkompott. Kryddad med bland annat kanel, ingefära och muskot – varje tugga är ren höstmagi.
Enkel att baka, lyxig att bjuda på. Perfekt till fika, helgmys eller som dessert efter en höstmiddag.
Omdöme: En riktigt enkel och kryddig kaka
Svårhetsgrad: 2 / 5


Ingredienser
3 dl pumpapuré (1 st butternut pumpa, medelstor)
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk pumpakryddmix
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
Pumpakryddmix
4 msk kanel, malen
2 msk ingefära, malen
1 msk kryddnejlika, malen
2 tsk kryddpeppar, malen
2 tsk muskot
Äppelkompott/puré
5 röda äpplen
1 dl syltsocker
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 msk kanel
2 tsk nystött kardemumma
Mascarponekräm
500g mascarpone
4 dl vispgrädde
2,5 dl florsocker siktat
2-3 msk pumpa kryddmix
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Pumpapuré
- Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
- Skrapa ur fibertrådar och frön från pumpan, skär den i skivor eller stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
-
Rosta i mitten av ugnen ca 30 min tills pumpan känns mjuk.
- Mosa med en gaffel eller mixa till puré.
- Ställ åt sidan och låt den svalna.
Pumpakryddmix
- Blanda alla kryddorna i en burk
Äppelkompott/puré
- Tärna äpplena och lägg i en kastrull
- Lägg i alla ingredienser och koka tills äpplena är mjuka men inte mosade.
- Ta ut ca 1/4 del och stavmixa till mos som du ska ha på toppen av tårtan.
- Häll över i glasbehållare och låt svalna. Förvara i kyl tills den ska användas.
Pumpakaka
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och bröa en rund bakform.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Rör i olja och ägg till en jämn smet.
- Tillsätt grovhackade valnötter, kokos, pumpapuré.
- Rör om
ordentligt så att allt blandas väl.
- Häll smeten i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter.
Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. - Låt kakan svalna något i formen.
- Stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt.. Det är viktigt att kakan har svalnat helt, annars smälter glasyren.
Mascarponekräm
- Vispa ihop alla ingredienserna och testa dig fram hur mycket kryddor du vill ha.
Montering
- Dela botten i två och placera en del på tårtfat.
- Spritsa en kant med mascarponekrämen och fyll sedan med äppelkompott.
- Lägg på andra delen av kakan och stryk den slät både ovanpå och sidorna med mascarponekräm.
- Dekorera kakan med mer kräm och den mixade äppelpurén.
- Pudra kakan med lite kanel innan servering.