Julmustkola
En riktigt god kola att smaska på medan man öppnar julklapparna är ju
inte helt fel. Det här receptet provade jag i julas och jag kan
garantera att den kommer att kokas i många år framöver!!!
Omdöme: Det är inte speciellt svårt att koka kola men det tar längre tid än man tror innan den når rätt temperatur.
Svårhetsgrad: 2 / 5
ca. 40 st:
1.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl vit sirap
0.5 dl ljus sirap - Valfritt. Tillsättes för mer kolasmak
1.5 dl julmust
+ havssalt eller flingsalt
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och sänk värmen till medelhög.
- Låt
koka i ca. 30-40 minuter, tills kolan nått den temperatur som motsvara
den konsistens du önskar (se inlägg nedan) enligt grundreceptet ska det
vara ca 125°, men jag tyckte dom blev bäst runt 130-135°.
- Häll kolan i en bakpapperklädd form, ca. 20×20 cm.
- Låt stelna ett par timmar, gärna över natten i rumstemperatur.
- Toppa med flingsalt.
- Skär i jämnstora bitar, tvinnade kolarna lite och slå in i smörpapper.
- Förvara i en tätslutande burk med lock. Går utmärkt att frysa!
* Det tar ganska lång tid för kolan att bli tjock under kokning. Ha tålamod!
Temperaturer för kola
När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Föredrar du konsistenser som ligger mittemellan dessa exempel så kan du givetvis låta kolan koka lite längre eller kortare tid än vad som anges här.
Håll koll på termometern när det börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort.