Kanelbullesemla

07.10.2025

Denna smakupplevelse är något utöver det vanliga! En härligt saftig kanelbulle med mycket kanelsmak och som smälter i munnen, kombinerad med egen, hemgjord mandelmassa som varsamt rostats för att framhäva den rika, nötiga smaken. Tillsätt en generös klick vaniljgrädde och du har en oslagbar smakkombo som lyfter varje tugga till nya höjder. Det är den perfekta blandningen av sötma, krämighet och den subtila rostad mandelsmaken – en riktigt lyxig fika som inte går att motstå!

Omdöme: Detta recept är egentligen inte speciellt svårt, men har du inte en mixer/matberedare och en bakmaskin så blir det lite knepigare

Svårhetsgrad: 3/5

Ingredienser:

Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk
1 msk mortlad kardemumma

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl vit sirap
2-3 msk malen kanel
2 tsk majsstärkelse

Mandelmassa
200 g sötmandel
200 g florsocker
2 äggvitor
1-2 tsk mortlad kardemumma (valfritt)
ca 4 droppar bittermandelarom (valfritt efter smak)
1 nypa flingsalt

Karamelliserade mandlar
100 g mandlar
75 g socker
1 msk vatten
En nypa salt (för att framhäva sötheten)

Garnering
5 dl grädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljpasta
pärlsocker
2 ägg för pensling

Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk apelsinblomvatten (valfritt)

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Sockerlag:

  1. Blanda socker och vatten (och om även du vill ha en svag touch av apelsinblom, så tillsätter du en tsk) i en kastrull.

  2. Värm upp blandningen på medelhög värme och rör om tills sockret löser sig helt i vattnet.

  3. Låt sockerlagen sjuda i några minuter tills den tjocknar lite, men låt den inte koka för länge – då kan den bli för tjock när den svalnar.

  4. Ställ åt sidan och låt den svalna.

Mandelmassa:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över och undervärme).
  2. Sprid ut mandeln på en plåt eller ugnssäker form.
  3. Rosta mandlarna (även dom som ska karamelliseras) i cirka 10 minuter,
    då borde dom fått lite färg.
  4. Låt dem svalna lite.
  5. Mixa nötterna till mandelmassan fint i en köksassistent.
  6. Tillsätt florsockret, saltet och den mortlade kardemumman.
  7. Mixa samman och tillsätt bittermandelarom, smaka av lite i taget för det kan bli för stark smak av dropparna.
  8. Tillsätt äggvitorna och mixa till en krämig mandelmassa.
  9. Avsluta med att droppa i lite bittermandelarom och smaka av mellan dropparna, det får inte bli för mycket då kommer smaken av bittermandel att ta över.
    Tips! Om den bli för tjock i konsistensen så kan du tillsätta 1-2 msk kallt vatten.

Karamelliserade mandlar:

  1. Lägg socker och vatten i en medelstor kastrull. 

  2. Värm på medelhög värme och rör om tills sockret har smält helt. 

  3. När sockret har smält, låt det bubbla i några minuter utan att röra om, tills det blir gyllenbrunt och får en karamellfärg.

  4. Sänk värmen och tillsätt mandlarna. 

  5. Rör snabbt så att mandlarna täcks helt av karamellen.
    Tillsätt en nypa salt här och rör om.

  6. Häll de karamelliserade mandlarna på ett bakplåtspapper eller en silikonmatta så att de inte klibbar ihop. 

  7. Låt dem svalna helt.

  8. Hacka dom i lite mindre bitar

Utbakning och gräddning av bullarna

  1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen.
  2. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  3. Bred ut fyllningen på hela degen.
  4. Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg (tillsätt gärna 1 msk vatten och en nypa salt i ägget) och strö över pärlsocker.
  7. Grädda bullarna på 230°C i ca 8-10 min.
  8. Pensla de varma bullarna med sockerlagen och låt dom svalna helt innan du monterar semlorna.

Montera

  1. Skär av eller klipp upp ett lock på semlan.
  2. Spritsa eller bre på rikligt med mandelmassa.
  3. Strö de hackade karamelliserade mandlarna över mandelmassan.
  4. Spritsa grädde överst.
  5. Lägg på locket.
  6. Innan servering så pudrar du över lite florsocker.