Red Velvet Croissant

24.03.2018

Red velvet cake, är en ganska kompakt och saftig röd chokladkaka med cream cheese frosting. Och Efter att ha besökt Mr Cake (mitt favorit Café som ligger i Sthlm) och smakat deras Red Velvet Croissanter så var jag ju bara tvungen att försöka skapa min egna version. Här hittar du min version av bakverket, med en creamcheese fyllning.

Omdöme: Själva degen är egentligen inte så svår att göra om man bara håller den kall och jobbar snabbt när man tillsätter smöret. För så fort degen och smöret blir varm så blir degen svårarbetad och fastnar i allt. Så om du märker att du tagit för god tid på dig så är det bara att kyla ner den en stund innan du fortsätter.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Grundreceptet är hämtat från boken "Bullar" av Daniel Lindberg

När du bakar Croissanter är det extra viktigt att du håller smöret och degen kalla. Annars är det nästan helt omöjligt att få till degen!

Ingredienser

Croissant:
375 g Kallt vatten
25 g Jäst
2-3 msk Rödbetspulver
75 g Strösocker
15 g Salt
1 dl kakao
ca 12 dl (700 g) Vetemjöl
500 g smör
1-2 msk Colorgel (Rouge cerise)

Creamcheese:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost

Äggstrykning:
2 st Ägg
1 nypa Salt
1 tsk vatten

Glasyr
50 g mjölk (0,5 dl)
40 g smör
360 g florsocker (6 dl)

Gör så här:

Degen:

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i bunken med en degkrok.
  2. Kör med degkroken på låg hastighet i ca 5 min, öka sedan hastigheten till medel och kör degen ytterligare 5-8 minuter, tills det att du fått en slät och fin deg.
  3. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den.
  4. Kavla ut den till en platta som är ca 25 x 30 cm.
  5. Lägg den på en bricka och ställ in den i frysen (den ska bli kall snabbt, men får inte frysa).
  6. Flytta över den till kylen efter ca 30 minuter och låt den vila där i ytterligare 30 min.
  7. Lägg smöret mellan två bakplåtspapper och kavla ut det till en platta som är ca 20 x 15 cm
  8. Lägg in smöret i kylen och låt det bli hårt igen.
  9. Ta ut degen och smöret (när degen har vilat klart).
  10. Kavla ut degen något och lägg smörplattan på degen, vik in kanterna på degen så att den blir som ett paket (var noga med att försöka hålla degen i formen av en rektangel).
  11. Vik in 1/3 av degen (från kortsidan) så att 2/3 är ihop vikta. Vik över den sista tredje delen så att du nu har tre lager.
  12. Vrid degen ca 90 grader och kavla ut degen igen till en rektangel.
  13. Återupprepa steg 11 och 12 två ggr till.
  14. Lägg degen på bakplåtspapper och täck den med plastfolie.
  15. Ställ in degen i kylen och låt den vila i 2 timmar.

Fyllningen (Cream Cheese):

  1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
  2. Vispa i Philadelphiaosten.
  3. Det är viktigt att du vispar tills du blir av med alla klumpar och att den inte blir för tjock.

Äggstrykning:

  1. Knäck äggen i en lagom stor kopp/bunke.
  2. Tillsätt vatten och salt.
  3. Vispa ordentligt så att det blir ordentligt blandat.

Croissant:

  1. Ta ut degen ur kylen
  2. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en rektangel som är ca 60 x 30 cm.
  3. Dela degen på längden så att du nu har två delar som är ca 60 x 15 cm.
  4. Skär nu trianglar av delarna med en bas på ca 10 cm.
  5. Lägg en klick creamcheese på den breda delen av triangeln.
  6. Rulla ihop croissanterna med en lätt hand (den breda basen ska vara i mitten).
  7. Lägg dom färdigrullade croissanterna på bakplåtspappers klädda plåtar, och lämna ett mellanrum på minst 5 cm.
  8. Pensla croissanterna försiktigt med Äggstrykningen.
  9. Täck försiktigt croissanterna med plastfolie och låt dom jäsa i ca 2 timmar.
  10. Sätt ugnen på 220°C (Varmluft)
  11. Pensla croissanterna en gång till med Äggstrykningen, sänk temperaturen till 200°C precis innan du ska grädda croissanterna mitt i ugnen i ca 15 min.
  12. Upprepa steg 9 - 10 på varje plåt.
  13. Låt svalna på galler.
Glasyr
  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  2. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  3. Fyll i en spritspåse.
  4. När bullarna svalnat, avsluta med att ringla glasyr över bullarna.