Roségrape-tårta
Gillar du också Britt-Maries marängtårta? Jag kan inte låta bli – den luftiga marängen, citronkrämen, vaniljgrädden och den mörka chokladen är ju helt ljuvlig tillsammans. Receptet kommer från Sju sorters kakor, så den har verkligen hängt med genom åren.
I helgen fick jag en liten idé: varför inte lyxa till den lite? Jag bytte helt enkelt ut citronkrämen mot blodgrape. Och kan jag säga något? Det blev en riktig höjdare! Friskt, lite oväntat och helt oemotståndligt.
Omdöme: En tårta som verkligen smälter i munnen. Den tar lång tid att baka men gör man grunden på kvällen och sedan låter den stå över natten så sover man ju mesta tiden medan tårtan sköter sig själv.
Svårhetsgrad: 2 / 5


Det här behöver du:
170 g (ca 5 st) äggvitor
225 g (2½ dl) socker
BLODGRAPEKRÄM:
90 g (ca 5st) äggulor
90 g (1 dl) socker
30-35 g (ca 2 msk) (ca ½ grape) Blodgrape saft
4-6 g (½ grape) Grape zest (grapeskal)
75 g smör
1 droppe röd gelfärg (kan uteslutas)
GARNERING:
300 g (3 dl) vispgrädde
12 g (1 msk) Vaniljsocker
50 g mörkchoklad, 70%
ca 1 dl Kokos för att "bröa" formen.
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C
- Smörj och "bröa" en form med kokos. Använd en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
- Vispa äggvitorna till hårt, fast skum och vänd ner sockret.
- Häll marängsmeten i formen och ställ den i nedre delen av ugnen.
- Stäng av ugnen genast! Öppna inte ugnsluckan på minst 5 timmar. Smidigast är att göra den på kvällen innan och då kan du låta marängen stå kvar i ugnen över natten.
- Vispa, i en kastrull, samman äggulorna, sockret, saft och zest till krämen. Om du vill ha starkare röd färg så tillsätter du färgen här.
OBS! Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då blir krämen missfärgad. - Sjud under kraftig vispning. Såsen ska bli tjock.
- Rör i smöret i krämen när den svalnat något och låt den kallna.
- Vispa grädden till garneringen tillsammans med vaniljsockret.
- Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
- Stjälp upp tårtan på ett fat.
- Bred krämen på tårtan, även på kanten.
- Täck med grädden på kanten och spritsa grädden i något fint mönster över tårtan.
- Ringla smält choklad över.
Den går utmärkt att frysa