Saffransgelato
Saffransgelato blev årets största succé, och lyckas man få tag i bra saffran och ger den chansen att förädlas i lagen så blir det verkligen supergott. Smeten behöver mogna i 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar), så jag tycker att det blir bäst att göra iordning smeten ena dagen och frysa den dagen efter.
Receptet är hämtat från boken Gelato av Hanna & Angelo Scarfò. En bok som jag verkligen kan rekommendera för dig som vill börja att göra egen gelato.
Jag använder mig av en Wilfa ICM1S-250 glassmaskin
Omdöme: Väldigt enkelt att göra, men håll koll på temperaturer och låt "smeten" stå över natten.
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingredienser
587 g Standardmjölk
133 g Vispgrädde
96 g Äggula
147 g Rårörsocker
27 g Honung
13 g Saffranslag
1 st Vaniljstång
1 1/2 krm Salt
1 1/2 st Gelatinblad
Saffranslag
1 g Saffran
20 g Konjak
Saffranslag
Blanda ihop lagen 1-2 dagar innan, om burken hålls tillsluten kan du göra det flera veckor innan.
- Blanda ingredienserna till lagen.
- Häll upp den i en burk med lock så att alkoholen hindras från att avdunsta.
Gör så här:
- Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Låt det ligga i vattnet ca 10 min.
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde, salt och saffranslag.
- Koka upp på medelvärme och låt stå i minst 5 minuter.
- Vispa ihop äggula och socker så att det blir ljust och fluffigt i en bunke.
Du kan göra det för hand eller lättast med en elvisp. - Under omrörning så häller du över ca hälften av mjölkblandningen i äggblandningen.
- Vispa till en jämn smet.
- Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85°C.
- Ta av från plattan.
- Ta upp gelatinet från skålen och krama ur det.
- Tillsätt gelatinet i smeten och rör om tills det löst sig.
- Ta bort vaniljstången.
- Tillsätt honungen.
- Mixa till en slät smet med stavmixer.
- Häll över smeten i en skål och täck med plastfolie.
- Ställ skålen i ett isbad och kyl ner den snabbt till ca 30°C.
- Ställ in skålen i kylskåpet och låt smeten mogna i 12 timmar.
Dag 2
- Ta ut smeten från kylskåpet och mixa den med stavmixer.
- Häll i smeten i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.