Ananaspaj

20.01.2025

Min mamma bjöd mig på den här pajen för några veckor sedan och den ser kanske inte så mycket ut för världen. Men den var riktigt god och somrig i smaken. I originalreceptet står det att den ska bakas i en pajform, men jag bakade den i en springform istället och det gick alldeles utmärkt. Samt att jag då kunde bröa formen med kokos och även få in lite rostad kokos i smakbilden.

Så om du vill testa en enkel och somrig paj så ska du definitivt testa den här! 

Serveras gärna med vaniljsås eller varför inte lite vaniljglass en varm och solig sommardag

Omdöme: En enkel och somrig paj som alla klarar av att baka. :)

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Till pajskalet:
150g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ströbröd eller kokos (jag använde kokos)

Fyllning:
3 små burkar krossad ananas (á 140g avrunnen vikt)
2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Rör ihop rumsvarmt smör med strösocker, vetemjöl och bakpulver. 
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform och bröa kanterna med kokos
  4. Platta ut degen och tryck ut den i formen och upp på kanterna.
  5. Slå av lagen från den krossade ananasen. 
  6. Rör ihop ananasen med crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker. 
  7. Häll fyllningen i pajskalet. 
  8. Grädda i 175°C på över- och undervärme i 40 minuter.
  9. Ta ut den och låt den svalna lite innan servering. Servera med massor av vaniljsås eller någon skopa vaniljglass.