Äppelkaka med smak av mandel
22.06.2019
Äppelkaka eller "Äpplekaka" (som vissa skånska programledare envisas att säga) är något av en personlig favorit när det gäller mjuka kakor. Jag var tvungen att prova Ola Selmens recept på äppelkaka, från "Kändissverige bakar". Personligen tycker jag kanske att programmet har lite väl låg standard, men det här receptet var faktiskt en riktig höjdare.
Omdöme: En mycket god kaka som inte är allt för svår att baka.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser:
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 krm bittermandelarom
3 dl vetemjöl
2 msk mandelspån
Karamelliserade äpplen
2 äpplen granny smith
2 dl socker
0,5 dl smör
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200°C.
- Lägg smörpapper i botten på en rund bakform ca 20 cm i diameter, smörj och bröa kanterna.
- Mät upp rumsvarmt smör, strösocker och bakpulver.
- Rör ihop smör, socker och bakpulver till en jämn smet.
- Tillsätt ägg och bittermandelarom. Rör ihop allt snabbt till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
- Klicka ut smeten i formen. Bred ut så att den får en ganska jämn yta.
- Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Smält
sockret i en gjutjärnspanna med tjock botten.
- Låt sockret smälta och vänta tills det är en mörk karamell, gärna så att det börjar ryka om sockret, detta för att få lite beska i smaken.
- Tillsätt äppelskivorna och smöret, blanda runt.
- Stäng av värmen och tillaga några minuter på eftervärmen. Låt svalna.
- Tryck ner de karamelliserade äppelbitarna i smeten i ett fint mönster.
- Strö över mandelspån
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
Servera gärna med vaniljsås.