Äppelpajkladdkaka

08.10.2018

En hybrid mellan paj och kladdkaka med karamelliserade äpplen... så himla gott!!!
Jag hade oturen att ha diskvecka på jobbet och den enda fördelen med att ha diskvecka är att man ansvarar för fredagsfikat (mitt eget påhitt, så då är det ju bara att gilla läget). Så när det är min diskvecka så har jag ju chansen att prova nya recept på mina kollegor. Den här veckan blev det bl a det här receptet, och jag kan lova att det kommer att bakas många ggr framöver. Jäklar vilken god kaka det blev!

Omdöme: Svåraste med kakan är att få rätt konsistens på äpplena när man karamelliserar dom.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Det här behöver du:

Botten/kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Äppelfyllning:
3-4 äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk kanel

Smuldeg
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
0.75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (20 cm) med löstagbar kant.

Kladdkaka:

  1. Smält smöret och låt stå.

  2. Rör ihop ägg och strösocker i en skål.

  3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt det smälta smöret.

  4. Rör ihop en klumpfri smet som du sedan häller i formen.

Fyllning:

  1. Skala- kärna ur och grovhacka äpplena.

  2. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med smör, råsocker och kanel.

  3. Stek på medelhög värme tills äpplena blivit mjuka och karamelliserade.

  4. Fördela äppelblandningen över smeten i formen och låt stå.

Smuldeg:

  1. Nyp ihop alla ingredienser till ett smuldegen.

  2. Sprid ut smuldegen över kladdkakan och äpplena.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter.

Tag ut och låt svalna innan du låter kakan stå i kylskåp i minst 2 h för att sätta sig.

Serveras gärna med lite lättvispad grädde eller vaniljsås.