Äppelsmulkaka
Denna äppelsmulkaka har en smörig vaniljkaka, laddad med färskt hackade och kryddade äpplen, med en smulig smuldeg på toppen och kanelglasyr.
Den har en underbar konsistens som smälter i munnen, med saftiga kryddade äpplen i mitten. Toppningen smakar som en fantastisk sockerkakssmulning, med mer kladdiga äpplen och en söt glasyr.
Kakan smakar som äppelsmulpaj, men muskoten ger kakan en egen liten touch
Jag serverade den med kall vaniljsås (ÄLSKAR vaniljsås!!!), men den går självklart att servera den som den är och frostingen räcker gott.
Omdöme: Väldigt enkelt att göra, men många moment och tar ca 1-2 timmar att göra
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingredienser
Smul
76 g vetemjöl
3 msk strösocker (42 gram)
3 msk ljust muscovadosocker (42 gram)
1/2 tsk kanel
1/4 tsk muskotnöt
75 gram osaltat smör, rumstemperatur
Äpplen
ca 2 medelstora äpplen (312 gram)
2 tsk kanel
1/4 tsk muskotnöt
Kakan
190 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 tsk kanel
170 gram osaltat smör, rumstemperatur
200 g strösocker
3 stora ägg
1/2 msk vaniljextrakt
78 ml Röd mjölk
Äppelcider-kanelglasyr
112 g färskost, rumstemperatur
30 g osaltat smör
60 g florsocker
1 tsk kanel
4-6 msk äppelcider eller äppeljuice
Gör så här:
Smuldeg
- Tillsätt mjöl, strösocker, muscovadosocker, kanel och muskotnöt i en skål.
- Skär smöret i små tärningar och lägg det i mjölblandningen.
- Nyp ihop smöret och mjölet/sockret tills en smulig blandning bildas. Allt smör ska vara inkorporerat med de torra ingredienserna.
- Ställ det i kylskåpet medan du gör kakdegen.
Äpplen
- Förbered äpplena. Skala och hacka äpplena.
- Skär äpplena i ungefär 1 cm tjocka bitar.
- Lägg dem i en skål, blanda med kanel och muskotnöt.
- Ställ åt sidan.
Äppelcider-kanelglasyr
- För att göra glasyren, vispa färskost, smör, florsocker, kanel och 1 msk äppelcider med en handmixer. Du kan också använda en visp så länge du kan vispa blandningen kraftigt.
- Tillsätt mer äppelcider efter behov för att tunna ut glasyren. Eller mer florsocker om den blir för rinnig.
- När glasyren är jämn är den klar. Om du märker att glasyren är för tjock, tillsätt mer äppelcider så att du kan ringla den över kakan.
- Ställ åt sidan.
Kaksmet
- Förvärm ugnen till ca 175ºC (Varmluft 160°C).
- Klä en springform med bakplåtspapper i botten och smörj och bröa formens kant.
- Börja med att blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och kanel i en skål. Ställ åt sidan.
- Ta fram en skål till och använd en elvisp för att vispa smöret på medelhastighet i 1 minut.
Du kan använda en stående mixer eller en handmixer. - Tillsätt sockret och vispa ihop med smöret i ytterligare 2 minuter, tills blandningen är ljus och luftig. Skrapa skålen med jämna mellanrum för att se till att allt blandas väl.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda tills de är helt blandade innan du tillsätter nästa ägg.
- Tillsätt vaniljextraktet och blanda ihop.
- Häll i mjölken och blanda.
- Tillsätt den torra ingrediensblandningen och blanda på låg hastighet tills allt är väl blandat. Du kan också använda en slickepott istället för mixern för att vika in smeten under detta sista steg. Undvik överblandning för att förhindra att kakan blir torr.
- Bred ut 2/3 av smeten i botten på den förberedda kakformen.
- Toppa med hälften av äpplena, tillräckligt för att bilda ett jämnt lager av äpplen ovanpå kakesmeten.
- Toppa med den återstående smeten. Jämna till den försiktigt.
Det är okej om några av äpplena inte är helt täckta av smet. - Häll över de återstående äpplena ovanpå. Fördela dem jämnt.
- Strö smuldegen över hela kakan, i ett jämnt lager.
Baka kakan i förvärmde ugnen i 55 till 65 minuter. Om smuldegen börjar få för mycket färg mot slutet och mitten inte är färdig, täck den med aluminiumfolie. Du kommer att veta att kakan är färdig när du vidrör toppen av kakan och den inte känns mjuk eller rör sig under smuldeglagret. Sätt även in en tandpetare i kakan; den ska komma ut ren utan någon kladdig smet fastsatt.
OBS! Se till att börja kontrollera kakan runt 50 minuter så att den inte blir överbakad.Låt kakan svalna helt innan du brer eller spritsar på toppingen.