Bananbakelse

04.03.2019

Den här bakelsen var en av min pappas absoluta favoriter, jag har alltid tyckt att den bara är supersöt när man köper den. Men när man gör den själv och inte gör den så söt så är det faktiskt en mycket god bakelse. Det ska egentligen var bananessens i bakelsen men jag lyckades inte få tag på det så jag använde bananlikör istället och det blev vääääldigt gott!

Omdöme: Inte så svårt men tar lite tid att göra. Vanlijkrämen är praktiskt att göra dagen innan så att den hinner sätta sig.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser

Petit choux:
2 dl kallt vatten
4 tsk florsocker
75 g smör
2 dl mjöl
3 st ägg
en nypa salt

Fyllning:
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
2-3 msk Bols Créme de Banana (Bananlikör)
3 fina, gula bananer
1 sats vaniljkräm (se recept under tillbehör)

Glasyr:
Florsocker
100g Mörkchoklad
1 msk Bols Créme de Banana (Bananlikör)

Gör så här:

Petit choux:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.
  3. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.

  4. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.

  5. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
  6. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.
  8. Låt dem svalna på galler.


Fyllning:

  1. Vispa grädden tjock och vänd därefter ned likören och vaniljsocker.
  2. Mosa bananen.

Montering:

  1. Skär ett lock av de spröda bakelserna.
  2. Bred ett fint lager bananmos på underdelen.
  3. Spritsa lite vaniljkräm på bananen.
  4. Spritsa grädden över den andra fyllningen och sätt på locket.
  5. Blanda en trögflytande glasyr med vatten, florsocker, lite gul karamellfärg och bananlikör.
  6. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad.
  7. Ringla först bananglasyren över bakelsen, och sedan den smälta chokladen.