Björnbärsgelato
21.01.2025
Förra året fick jag en hel bunke med björbär och gjorde en paj av dom. Det blev starten på jakten på björnbär... Jag hade smakat det tidigare, men aldrig på det sättet. Nu försöker jag få in det på fler ställen, så självklart var jag tvungen att göra en gelato med smak av björnbär. Jäklar vad gott det blev!!!
Omdöme: Lätt att göra, och väääääääldigt god att äta!!!
Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser
Glassbas
360g standardmjölk
110g vispgrädde
100g rörsocker
27g glukossirap
1 st vaniljstång
1,5 st gelatinblad
Smaksättare
340g Björnbär
67g sockerlag
Sockerlag (ca 250 g)
155g rårörsocker
25g ljus honung
70g vatten
Sockerlag
- Väg upp vattnet i en tjockbottnad kastrull och häll över sockret.
- Koka upp på medelhög värme, skumma av vid behov. Låt koka ett par minuter tills allt socker lösts upp och vätskan slutat skumma.
- Häll över i en ren glasburk.
- När temperaturen på vätskan sjunkit till 50 grader rör du försiktigt ner honungen. Fortsätt röra tills honungen är helt upplöst i sockerlagen.
- Låt svalna före användning. Förvara i rumstemperatur.
Gör så här:
Dag 1
- Gör sockerlagen
- Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, grädde, rörsocker, glukossirap, vaniljstång och -frön på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Ta av från plattan och låt stå cirka 5 minuter.
- Ta ur vaniljstången. Lägg i gelatinbladen och mixa med stavmixer cirka 1 minut, tills gelatinet lösts upp helt.
- Häll över i en behållare och täck den med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning.
- När smeten svalnat till cirka 30 grader, ställer du in den i kylskåpet och låter mogna minst 4 timmar, men helst över natten.
Dag 2
- Cirka 15 minuter före nedfrysning i glassmaskin:
Mixa björnbären (om du använder frysta måste de vara helt tinade) med sockerlag väl, inga hela bär får finnas kvar eftersom de blir isklumpar i den färdiga frysta gelaton.
Ställ i kylskåp. Obsl Björnbären ska inte blandas med mjölken före frysning. - Mixa gelatosmeten slät en sista gång.
- Häll björnbärssmeten i glassmaskinen och fyll direkt på med mjölkblandningen.
- Frys till önskad konsistens.