Caramel Cornflake Cake
Jag såg en liknande tårta på Instagram och tänkte att den vill jag prova, för jag har aldrig ens tänkt tanken att ha cornflakes i en tårta. Men tyvärr ville personen ha betalt för att dela med sig av receptet och det hade jag ingen lust med. Så jag stal idén och gjorde min egen variant av den.
Jäklar vad gott det blev! Den här tårtan kommer jag att göra flera ggr, och karamelliserade cornflakes kommer jag definitivt att använda mig av till andra bakverk! Så räkna med mer cornflakes på den här "bakbloggen"!!!
Omdöme: En ganska enkel tårta men den tar lite tid
Svårhetsgrad: 2 / 5


Så här såg kakan ut innan jag täckte den.
Ingredienser
Chokladbottnar (3 st)
250 g vetemjöl
340 g strösocker
90 g kakao
8 g bikarbonat
8 g bakpulver
12 g vaniljsocker
8 g salt
225 g mjölk (3 %)
125 g ägg (rumstempererade)
135 g vegetabilisk olja
260 g varmt kaffe
Färskostkräm med choklad
500 g Mascarpone
2,5 dl florsocker
5 dl Vispgrädde
150 g smält mörkchoklad
1 tsk vaniljsocker
2-3 tsk Espressopulver (kan uteslutas)
För cornflakelagren:
480 g strösocker
150 g osaltat smör, rumstempererat
300 ml Vispgrädde, varm
1-2 tsk Salt
220 g cornflakes
Chokladganache:
100 g Vispgrädde
20 g Honung
125 g Ljus choklad, hackad
10 g osaltat smör
Gör såhär:
Chokladbottnar
- Förbered 3 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg & olja.
- Rör ihop mjölkblandingen med de torra ingredienserna
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt.
Cornflakelagren:
- I en nonstick-kastrull med höga kanter, tillsätt ungefär 1/4 av sockret. Sätt kastrullen på medelvärme.
- Värm sockret under konstant omrörning tills det börjar smälta något. Tillsätt ytterligare 1/4 av sockret och värm igen tills även detta börjar smälta.
- Upprepa denna process tills allt socker har tillsatts i kastrullen. Se till att röra om kontinuerligt under hela processen.
- När allt socker har tillsatts, fortsätt röra tills sockret har smält helt och fått en djup bärnstensfärg.
- Ta genast kastrullen från värmen och tillsätt hälften av smöret. Rör om tills det blandas in. Tillsätt sedan resten av smöret och rör tills det blir en slät blandning.
- Häll långsamt i grädden samtidigt som du rör om.
- Ställ tillbaka kastrullen på medelvärme och låt karamellen sjuda i cirka 2 minuter för att tjockna något.
- Ta bort kastrullen från värmen, rör ner saltet och sedan cornflakesen.
- Fördela cornflakessmeten över två av dom färdiga chokladbottnarna.
- Låt dom stelna i kylskåpet i ca 1-2 timmar.
Färskostkräm
- Smält chokladen och låt den svalna.
- Vispa ihop samtliga ingredienser till en fast konsistens.
Chokladganache
- Koka upp grädde och honung.
- Häll den varma grädden över chokladen och mixa den slät med en stavmixer.
- När den är slät tillsätter du smöret och mixar en liten stund tills det att ganachen är blank och slät.
- Lägg plastfolie över ganachen och ställ åt sidan så att den får vila i rumstemperatur.
- När den svalnat helt är den klar att användas.
Montering
- Lägg en botten med cornflakes centrerat på ett tårtfat.
- Bred ett lager av färskostkrämen ovanpå.
- Sätt på nästa botten med cornflakes och jämna till om det behövs.
- Bred ett lager av färskostkrämen ovanpå.
- Lägg på det sista anslaget (det utan cornflakes) ovanpå tårtan.
- Stryk sedan ett supertunt lager med färskostkrämen över hela för att kapsla in alla smulor.
- Ställ i kylen i 20-30 minuter.
- Stryk sedan försiktigt på resten av färskostkrämen.
- Häll upp en del av ganachen i en spritspåse och klipp ett litet håll i botten på spritspåsen.
- Bred ut ganachen (som inte är i spritspåsen) över tårtan men bara fram till kanten.
- Använt ganachen i spritspåsen för att skapa den rinnande effekten genom att försiktigt trycka ut ganache i kanten på tårtan, så att den rinner ner på kanten. Du kan avgöra hur långa droppar tet blir med hur mycket ganache du trycker ut.
Om du inte har en spritspåse kan du använda en tesked el liknande men det är svårare att ha kontroll.