Chokladrutor

06.04.2021

Dessa små sockerbomber blev väldigt goda trots att jag inte hittade allt som skulle vara i dom.
Jag jagade runt hela Södertälje efter Blond choklad (Dulce) utan salt, för Ica var dom ända i stan som hade blond choklad och den innehöll havssalt... Hade jag läst receptet ordentligt så hade jag insett att jag skulle tillsätta salt i slutet, så då hade jag ju kunnat använda den chokladen.

Jag hittade bara Odense´s "Karamel Fudge", och tänkte att den fungerade säkert åxå... det gjorde den, men nästa gång ska jag göra med blond choklad ist, för fudgen var väldigt söt.

Receptet kommer från Brinken bakar

Omdöme: Inte så svårt men du behöver en termometer för att hålla koll på temperaturen.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Havrebotten
120 g smör (rumstempererat)
110 g (1,25 dl) strösocker
70 g (knappt 2 dl) havregryn
75 g (1,25 dl) vetemjöl

Chokladkola
1,5 dl vispgrädde
135 g (1,5 dl) strösocker
75 g (0,5 dl) ljus sirap
75 g mörk choklad (runt 60-70 %)
75 g smör

Salt karamelltryffel

200 g blond choklad (se texten ovan om du inte hittar)
1 dl vispgrädde
0,5 tsk flingsalt (utesluts om du bara hittar saltad choklad)

Övrigt

Chokladknappar el liknande att dekorera med

Gör så här:

Havrebotten

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

  2. Lägg alla ingredienser till botten i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna.

  3. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 13-15 minuter.

Chokladkola

  1. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp.

  2. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader.

  3. Rör om ibland men inte för ofta.

  4. Tag av från värmen, rör ner smöret och häll sedan kolan över havrebotten.

  5. Låt den stelna.

Salt karamelltryffel

  1. Smält chokladen över ett vattenbad.

  2. Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör om till en slät kräm. Mixa gärna med stavmixer om du har.

  3. Tillsätt saltet och häll den sedan över den stelnade chokladkolan.

  4. Dekorera med chokladknappar el liknande och ställ sedan in i kylen för att sätta sig i några timmar innan du skär upp den i kvadrater.