Chokladtårta med smörkola
En amerikansk chokladtårta med en fyllning av underbar smörkola. Receptet är skapat av Tea Malmegård. Jag har provat hennes bakskola på köket.se och den är verkligen grym!!!
Omdöme: En ganska enkel tårta men tänk bara på att göra fyllningen dagen innan.
Svårhetsgrad: 3/ 5
Ingredienser
Smörkola
100 g råsocker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör
Färskostkräm med choklad
100 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
200 g färskost
100 g smält mjölkchoklad
Marängsmörkräm
6 äggvitor
500 g socker
700 g rumstempererat smör
4 tsk vaniljsocker
100 g mörkchoklad
Chokladbottnar (4 st)
330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
15 g vaniljsocker
10 g salt
300 g mjölk 3%
165 g ägg, rumstempererade
180 g vegetabilisk olja
350 g varmt kaffe
Gör såhär:
Dag 1:
Smörkola:
- Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader.
- Rör
emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
- Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent
- Tillsätt smöret i omgångar.
- Lägg plastfilm direkt mot ytan.
- Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
- Fyll sedan kolan på spritspåse, så är det lättare att applicera den.
Färskostkräm med choklad
- Paddla upp rums tempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
- När allt florsocker är i byt ut paddeln mot en visp och vispa i färskosten.
- Avsluta med att hälla i smält mjölkchoklad.
- Fyll färskosten i en spritspåse.
Dag 2:
Chokladbottnar
- Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg & olja.
- Rör ihop mjölkblandingen med de torra ingredienserna
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Smörkräm:
- Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en
kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
- Värm äggblandningen
tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och
hållet smält.
- Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15
minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
- Ha ner små bitar av
smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig
konsistens.
- Tillsätt vaniljsockret.
- Tillsätt smält choklad
- Fyll häften av smörkrämen i en spritspåse
Montering
- Lägg en botten centrerat på ett tårtfat.
- Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll
sedan hålet med smörkola.
- Sätt på nästa botten och jämna till om det behövs.
- Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll
sedan hålet med färskostkrämen med choklad.
- Sätt på nästa botten och
jämna till om det behövs.
- Låt vila i kylen i ytterligare 20 minuter.
- Gör om steg 2 och 3 igen.
- Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor.
- Ställ i kylen i 20 minuter.
- Stryk på ytterligare ett tunt lager med smörkräm och ställ i kylen ytterligare 20 minuter. Repetera tills tårtan är helt rak och täckt med smörkräm. Genom att göra detta i omgångar med tunna lagar får du en väldigt stabil tårta. Annars kan man riskera att smörkrämen spricker när tårtan kommer ut i rumstemperatur.
- Avsluta med att spritsa topparna på toppen.