Den ultimata morotskakan

25.03.2018

Receptet på världens godaste morotskaka kommer från systrarna Eisenman (som har givit ut jättebra böcker bl a "Två Systrar söta"). Den här kakan har allt: Smak, saftighet, konsistens och är enkel att baka.

Omdöme: En supersmaskig kaka som alla kommer att älska, jag tillsätter riven limezest på toppen och det tar receptet ännu ett steg närmare kakhimlen.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingridienser

2-3 medelstora morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

Glasyr
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1 lime

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform.
  3. Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
  4. Blanda de torra ingredienserna.
  5. Rör i olja och ägg till en jämn smet.
  6. Tillsätt valnötter, kokos, morotspuré och ananas.
  7. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
  10. Låt kakan svalna något i formen.
  11. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna helt under formen. Det är viktigt att kakan har svalnat helt, annars smälter glasyren.
  12. Vispa cream cheese till glasyren och tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa till en krämig glasyr och bred på kakan.
  13. Riv lite limezest över kakan innan servering.