Fransk chokladtårta med cashewnötter
13.07.2018
Här kommer ett recept på en riktig chokladbomb, en tårta med chokladbottnen, en krämig chokladganach & härlig vaniljkräm. De
salta nötterna på toppen ger en underbar kontrast mot den söta chokladen.
Omdöme: En enkel tårta där det svåraste är att inte äggen koagulerar när man gör vaniljkrämen.
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingredienser
Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör
Chokladganache
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
Garnering
Grovhackade cashewnötter eller annan valfri nötsort.
Mörk choklad, hyvlad eller hackad
Gör så här:
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och stäng av
värmen.
- Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills
chokladen smält. Låt blandningen svalna något.
- Vispa ägg och socker
luftigt, ljust och pösigt i en bunke (använd elvisp).
- Sikta ner mjölet i äggsmeten.
- Vänd ner salt och chokladblandningen försiktigt.
- Vänd / rör försiktigt ihop till en slät smet, försök att få kvar luften från vispningen i smeten, så blir kakan lite luftigare
- Häll smeten i en form, 18-20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i
botten och smorda och mjölade kanter.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40
min.
- Låt den kallna helt i formen.
Vaniljsmörkräm:
- Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
- Låt
smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
- Stäng av värmen
och tillsätt smöret när smeten tjocknat.
- Vispa till en jämn smet.
- Kyl ner krämen i kylskåpet.
Montering:
- Dela chokladbottnen på mitten.
- Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda
bottnarna och lägg dem ovanpå varandra.
- Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
Chokladganache:
- Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden.
- Rör ihop allt till en slät smet.
- Låt den tjockna lite grann.
- Ställ in den i kylen så att den får stelna till lite så blir det lättare att bre på den.
Finish:
- Spackla tårtan tunt med chokladganachen. Det spelar ingen roll hur första strykningen blir, den ska bara ge ett grundskydd.
- Ställ in tårtan i kylen en stund så att chokladganachen får sätta sig.
- Ta ut tårtan och spackla lite noggrannare och stryk på chokladganachen med en spatel el liknande, så att du får en finare yta.
- Om det behövs så upprepar du steg 2 &3 några ggr till, så får du ett proffsigt utseende på tårtan.
- När du är nöjd med chokladganachen så strör du över nötter och choklad.
- Låt sedan tårtan stelna helt i kylen.