Fransk chokladtårta med cashewnötter

13.07.2018

Här kommer ett recept på en riktig chokladbomb, en tårta med chokladbottnen, en krämig chokladganach & härlig vaniljkräm. De salta nötterna på toppen ger en underbar kontrast mot den söta chokladen.

Omdöme: En enkel tårta där det svåraste är att inte äggen koagulerar när man gör vaniljkrämen.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl

Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk
vaniljsocker
200 g smör

Chokladganache
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

Garnering
Grovhackade cashewnötter eller annan valfri nötsort.
Mörk choklad, hyvlad eller hackad

Gör så här:

Tårtbotten:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen.
  3. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något.
  4. Vispa ägg och socker luftigt, ljust och pösigt i en bunke (använd elvisp).
  5. Sikta ner mjölet i äggsmeten.
  6. Vänd ner salt och chokladblandningen försiktigt.
  7. Vänd / rör försiktigt ihop till en slät smet, försök att få kvar luften från vispningen i smeten, så blir kakan lite luftigare
  8. Häll smeten i en form, 18-20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och mjölade kanter.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 min.
  10. Låt den kallna helt i formen.

Vaniljsmörkräm:

  1. Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
  2. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
  3. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat.
  4. Vispa till en jämn smet.
  5. Kyl ner krämen i kylskåpet.

Montering:

  1. Dela chokladbottnen på mitten.
  2. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra.
  3. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.

Chokladganache:

  1. Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden.
  2. Rör ihop allt till en slät smet.
  3. Låt den tjockna lite grann.
  4. Ställ in den i kylen så att den får stelna till lite så blir det lättare att bre på den.

Finish:

  1. Spackla tårtan tunt med chokladganachen. Det spelar ingen roll hur första strykningen blir, den ska bara ge ett grundskydd.
  2. Ställ in tårtan i kylen en stund så att chokladganachen får sätta sig.
  3. Ta ut tårtan och spackla lite noggrannare och stryk på chokladganachen med en spatel el liknande, så att du får en finare yta.
  4. Om det behövs så upprepar du steg 2 &3 några ggr till, så får du ett proffsigt utseende på tårtan.
  5. När du är nöjd med chokladganachen så strör du över nötter och choklad.
  6. Låt sedan tårtan stelna helt i kylen.