Frischans vaniljparfait med pepparkakor och lingon

23.03.2018

Min fd kollega Mia Frisch berättade om sin jultradition med den supergoda vaniljparfaiten som hon gör varje år, och då var jag ju bara tvungen att prova den. Nu har den även blivit en tradition på mitt dessertbord på julbord.

Omdöme: Ett riktigt smaskigt recept som definitivt är ett måste som dessert på julbordet.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Det här behöver du:

1 vaniljstång (1 vaniljstång motsvarar 1 msk vaniljsocker)
6 äggulor
1 1/2 dl socker
6 dl vispgrädde
2 dl rårörda lingon

15 pepparkakor


Gör så här

  1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut innanmätet.
  2. Vispa äggulor, socker och vaniljen pösigt med elvisp.
  3. Vispa grädden till fast konsistens. Blanda med äggvispet.
  4. Hacka pepparkakorna grovt och blanda dem i smeten.
  5. Häll upp hälften av smeten i ett sockerkaksform, ca 1 1/2 liter (för 6 port)
  6. Ställ in den i frysen ca 15 minuter.
  7. Lägg en sträng rårörda lingon i mitten av parfaiten.
  8. Häll på resten av parfaitsmeten. Ställ in i frysen i minst 3-4 timmar.
  9. Låt parfaiten stå framme i minst 10 minuter före servering.

Servera gärna med Pepparkakspinnar. Garnera ovansidan med lite kanel och små klickar rårörda lingon.