Hallonkaka

27.08.2018

Det här receptet fick jag av min kollega Anna som bjöd på dom här goda kakorna. En enkel och god kaka med smak av sockerkaka och hallon. Eftersom man gör den i långpanna så får man många kakor på en sats. Och fort går det också!

Omdöme: En väldigt god och somrig kaka.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Kakan:
100 smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl solrosolja
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl frysta hallon

Glasyren:
1 dl färska eller frysta hallon
50 g smör
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker, kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Vispa ägg och socker pösigt
  4. Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.
  5. Ta fram en annan bunke och blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
  6. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet. Använd en stor slev och vispa inte, bara rör!
  7. Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.
  8. Fördela frysta hallon över smeten.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. 
  10. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

Gör glasyren så här:

  1. Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil.
  2. Släng bort kärnorna och spara moset och saften som runnit genom silen.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hallonmoset i det smälta smöret.
  4. Vispa ner vaniljsocker och florsocker.

När kakan svalnat helt brer du ut glasyren över kakan med slickepott och avslutar med att strö över kokosflingor. Skär den i bitar och servera med lättvispad grädde eller precis som den är!