Hasselnötsmacarons med saltkola
Jag har nyligen börjat att baka macarons, men har inte riktigt hittat någon favorit... förrän jag provade dom här. Och nu ångrar jag nästan att jag bakade dom för dom är nästan helt omöjliga att sluta att äta.
Tyvärr så är dom lika goda direkt från frysen så det hjälper inte att stoppa in dom där för att sluta äta...
Jag gjorde dom här med färdig Dulce de leche och havssalt, men du kan lika gärna göra dom med en riktig smörkola.
Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Det som kan krångla är när dom gräddas så kan dom "explodera" om man inte väntar på att dom ska torka, eller att man har för varm undervärme.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
100 g hasselnötsmjöl3 st
äggvitor
4 msk
strösocker
185 g
florsocker
10 g
kakao
1 burk Dulce de leche
2-3 msk havssalt
Gör så här
- Sikta och blanda hasselnötsmjölet med florsockret och kakaon i en skål.
- Vispa äggvitan med elvisp i
en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i
taget.
- Fortsätt vispa tills marängen är tjock och går att hålla ovanför huvudet.
- Rör ner ca 1/3 av marängen i hasselnötsblandningen.
- När det blivit en smet av den så vänder du försiktigt ner resten av marängen i
hasselnötsblandningen. Macaronsmeten ska inte vara för hård
eller lös, prova att göra en åtta med smeten för att se att den håller ihop.
- Spritsa ut (ca 3 cm) på en bakplåtspappersklädd plåt, kakorna ska vara släta, om dom är toppiga så kan du försiktigt dunka plåten i bordet till topparna försvinner.
- Låt vila på plåten en timme (viktigt att du inte tar dom för tidigt) innan du gräddar kakorna, detta gör man för att kakorna ska få ett ''skinn'' på ytan. Dra försiktigt med fingret ovanpå kakorna och känn så att du fått en torr hinna. Detta gör man för att dom inte ska spricka samt att dom ska få en fot när dom gräddas.
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Grädda dina macarons i cirka 13-15 minuter. Låt svalna helt på plåten.
Kolla så att dom släpper från bakplåtspappret utan att gå sönder. Om dom inte gör det kan du prova att stoppa in dom i ugnen någon minut till. Om dom spricker kan det bero på att undervärmen är för varm, då kan du prova att lägga ett extra bakplåtspapper under innan du gräddar. - När kakorna har svalnat spritsar du Dulce de leche på hälften av dom och strör lite havssalt på dom.
- Sätt ihop dom två och två.