Jordgubb och mojito cheesecake

22.06.2019

Det här receptet är på en mycket god cheesecake med smak av jordgubb och drinken mojito.
Den är lite avancerad att göra eftersom man måste bygga den bakifrån, dvs man måste bygga den inifrån och ut. Det sista man man gör är att sätta dit botten.

Omdöme: En mycket god och frisk tårta, men den tar ca 3-4 dagar att göra.

Svårhetsgrad: 3/ 5

Ingredienser

Jordgubbskompott
250 g jordgubbar
80 g syltsocker
2 pressad lime
Skal av två lime


Pistagebotten
80 g äggvita (ca 4 st)
180 g socker
1 tsk vaniljsocker
50 g grovt hackade pistagenötter
30 g fint hackade pistagenötter
40 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
40 g grovt hackade digestivekex

Vit chokladcheesecake med mynta
3 gelatinblad
160 g vit choklad
1 dl vispgrädde (att värma)
150 g cream cheese
100 gram florsocker
6 msk fint hackad färsk mynta
2 dl grädde (att vispa)

Limecheesecake
4 gelatinblad
400 g cream cheese
2 dl vispgrädde
2 dl limejuice (saften från ca 8 limefrukter)
400 gram kondenserad mjölk

Gör såhär:

Dag 1:

Jordgubbskompott

  1. Mixa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.
  2. Koka upp och låt sjuda i 5-6 minuter tills det tjocknar något.
  3. Låt svalna och häll sedan i en form som är 16 cm i diameter som du har klätt med plastfilm (eller en silikonform eller tårtring med tårtplast).
  4. Ställ in i frysen och låt den bli helt genomfryst.

Pistagebotten

  1. Sätt ugnen på 165°C varmluft (180 grader vanlig ugn).
  2. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.
  3. Blanda samman alla nötter, mandelmjöl, bakpulver och kex i smeten.
  4. Bred ut smeten i en form (23 cm) och baka i 25 minuter.
  5. Låt tårtbotten svalna helt och frys den sedan.

Dag 2:

Vit chokladcheesecake med mynta

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och låt den svalna något.
  3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull eller i micron och smält gelatinet där i.
  4. Låt svalna något.
  5. Lägg den finhackade myntan med cream cheese och socker och vispa tills det är helt utan klumpar.
  6. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.
  7. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i smeten.
  8. Ta fram den frusna jordgubbskompotten och lägg den i botten på en form som är 23 cm i diameter, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie.
  9. Fyll på med myntacheesecaken runt om och över jordgubbskompotten.
  10. Sätt den sedan på frys igen och låt det bli helt genomfrusen.

Dag 3:

Limecheesecake

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Vispa upp cream cheesen.
  3. Vispa ner grädden i cream cheesen.
  4. Pressa limen, värm hälften till minst 85 grader och smält gelatinet där i, blanda sen ihop med resten av limejuicen.
  5. Blanda kondenserad mjölk med lime, rör sedan ner det i cream cheesen.
  6. Tag fram den frusna jordgubbskompotten med myntacheesecake och lägg i botten på en form som är 26 cm, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie.
  7. Häll limecheesecaken runt om kanten och över de andra två lagren.
  8. Ta fram den frusna pistagebotten och tryck ner den i mitten på limecheesecaken så att den blir som en botten på kakan.
  9. Ställ allt på frys över natten.

    När den är helt frusen, ta fram och lossa från formen. Vänd upp och ner på den och lägg den på ett fat och låt den tina långsamt i kylen.