Jordgubbsgelato
En riktigt god jordgubbsglass kan ju verkligen vara något av det godaste man kan äta. Jag blev nockad av smaken på Aryam Gelatos jordgubbsglass och tänkte att jag skulle försöka få fram en liknande gelato. Den här blev riktigt god och somrig men inte riktigt lika bra som deras... så jag får jobba vidare med smaken och få den lite mer intensiv. Men jag kan fortfarande stark rekommendera det här receptet för det blir en riktigt god jordgubbsgelato!!!
Jag valde att inte sila bort kärnorna får att få en lite mer "riktig" känsla när man äter gelaton. Men om du inte vill ha dom så går det utmärkt att sila bort dom innan du tillsätter jordgubbssmeten i basen.
Omdöme: Lätt att göra, och väldigt god att äta... frågor på det? ;)
Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser
Glassbas
360g standardmjölk
110g vispgrädde
100g rörsocker
27g glukossirap
1 st vaniljstång
1,5 st gelatinblad
Smaksättare
340g jordgubbar
67g sockerlag
Sockerlag (ca 250 g)
155g rårörsocker
25g ljus honung
70g vatten
Sockerlag
- Väg upp vattnet i en tjockbottnad kastrull och häll över sockret.
- Koka upp på medelhög värme, skumma av vid behov. Låt koka ett par minuter tills allt socker lösts upp och vätskan slutat skumma.
- Häll över i en ren glasburk.
- När temperaturen på vätskan sjunkit till 50 grader rör du försiktigt ner honungen. Fortsätt röra tills honungen är helt upplöst i sockerlagen.
- Låt svalna före användning. Förvara i rumstemperatur.
Gör så här:
Dag 1
- Gör sockerlagen
- Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, grädde, rörsocker, glukossirap, vaniljstång och -frön på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Ta av från plattan och låt stå cirka 5 minuter.
- Ta ur vaniljstången. Lägg i gelatinbladen och mixa med stavmixer cirka 1 minut, tills gelatinet lösts upp helt.
- Häll över i en behållare och täck den med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning.
- När smeten svalnat till cirka 30 grader, ställer du in den i kylskåpet och låter mogna minst 4 timmar, men helst över natten.
Dag 2
- Cirka 15 minuter före nedfrysning i glassmaskin:
Mixa jordgubbar(om du använder frysta måste de vara helt tinade) med sockerlag väl, inga jordgubbsbitar får finnas kvar eftersom de blir isklumpar i den färdiga frysta gelaton.
Ställ i kylskåp. Obsl Jordgubbarna ska inte blandas med mjölken före frysning. - Mixa gelatosmeten slät en sista gång.
- Häll jordgubbssmeten i glassmaskinen och fyll direkt på med mjölkblandningen.
- Frys till önskad konsistens.