Kalabrisk lakritskladdkaka

15.04.2018

Kalabrien är en smal halvö som sträcker sig tre hundra kilometer ut i Medelhavet. Den utgör tån på Italiens "stövel" mellan Tyrrenska havet i väster och Joniska havet med Tarantobukten i öster. Kalabrien är känd för sin produktion av lakrits. Deras lakritsrot anses vara världens bästa. Så när jag testade att baka en lakritskladdkaka så var jag ju bara tvungen att använda lakrits från Kalabrien. Den Kalabriska lakritsen har en intensiv doft av örter, tobak och tjära. Smaken är intensiv och örtig med rökiga toner och har en balanserad munkänsla med lång eftersmak, den är inte så söt vilket gör att den passar utmärkt som smakbrytare till den söta kakan. 

Omdöme: Kladdkaka är nog något av det enklaste som går att baka, det är ju bara att röra ihop allt och slänga in den i ugnen. Men låt den inte gå för länge, den ska ju vara kladdig.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

3 st ägg
4 dl socker
1 1/2 kryddmått salt
2 tsk Vaniljsocker
5 msk kakao
2 1/4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk Haupt Kalabriskt lakritspulver (finns att köpa på lakritsroten.se)

Florsocker
Grädde
Hallon


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa en springform ca 25 cm i diameter.

  3. Smält smöret och blanda ihop det med sockret.
  4. Tillsätt sedan allt utom vetemjölet.
  5. Rör samman ingredienserna till kakan och blanda väl.

  6. Tillsätt sedan mjölet lite i taget medan du rör om så att du inte får några klumpar. Rör runt till smeten är slät och fin.
  7. Häll smeten i springformen och grädda i ca 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill att kakan ska vara.

  8. När kakan har svalnat kan du pudra kakan med lite florsocker och lakritspulver alt lite lakritsgranulat.
  9. Servera med lättvispad grädde och färska hallon.