Kanelbullecheesecake

02.04.2024

Jag brukar alltid säga att jag inte gillar bakade cheececakes utan bara tycker om frysta. Men efter att ha smakat den här så får jag nog tänka om. För den här var riktigt god. Receptet kommer från en engelsk sida som heter Pies & Tacos men jag har justerat det en aning för att få mer svenska smaker.

Omdöme: En riktigt krämig cheececake som verkligen smakar som en kanelbulle.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser:

Digestiveskal
180g Digestivekex
55g Farinsocker
1 tsk Kanel
85g smält smör

Kanelbullefyllning
220g Farinsocker
39g Vetemjöl
3 tsk Kanel
2 tsk mortlad Kardemumma
80g smält smör

Cremecheesefyllning
900g Färskost eller Philadelphiaost
220g Farinsocker
50g Strösocker
120g Crème fraiche
4 stora ägg (ca 70g/ägg)
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Färskostfrosting
85g Färskost
125g Florsocker
1 tsk vaniljpulver
240 ml vispgrädde
1-2 tsk Kanel

Tillagning

Digestiveskal

  1. Värm ugnen till 165°C.
  2. Mortla eller mixa Digestivekexen.
  3. Tillsätt farinsocker, kanel och smält smör och rör ihop till en smet.
  4. Pressa ut smeten i en springform, använd gärna ett glas eller liknande för att trycka ut ordentligt i formen.
  5. Baka skalet i ugnen i 10 minuter
  6. Ta ut skalet ur ugnen och låt det svalna.

Kanelbullefyllning

  1. Mixa ihop alla ingredienserna och ställ åt sidan.

Cremecheesefyllning

  1. Vispa färskosten i ca 3 minuter på medelhastighet
  2. Tillsätt farinsocker och strösocker och fortsätt vispa i ca 2 minuter.
  3. Skrapa kanterna i bunken och rör om så att det inte finns klumpar kvar och vispa sedan i 30 sekunder.
  4. Tillsätt Crème fraiche och vispa ihop.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ner det i smeten, undvik att vispa mycket efter att du tillsatt äggen, för att undvika att cheecaken spricker.
  6. Tillsätt vanilj och salt och rör ihop snabbt.
  7. Häll i 1/3 av smeten i skalet.
  8. Smula i 1/3 av kanelbullefyllningen.
  9. Gör om moment 7 & 8 två gånger till så att all smet och kanelfyllning gått åt.
  10. Avsluta med att släta till ytan med en slickepott så att du får en slät yta. Så minskar risken för att kakan spricker.
  11. Täck botten och en liten bit av sidorna med folie (gör som en liten båt av folie).
  12. Ställ formen i en hög ugnsplåt och fyll på med vatten, för att skapa ett vattenbad. Detta moment är MYCKET VIKTIGT för att kakan inte ska spricka.
  13. Baka kakan i 165°C i 60-75 minuter. För att kontrollera om cheesecaken är färdigbakad, ge formen en liten skakning, den ska dallra lätt i mitten, men kanterna bör se fasta ut.
  14. Stäng av ugnen och låt cheesecaken vara kvar där i 1 timme.
  15. Ta ut cheesecaken från ugnen och ställ den i kylskåpet i minst 6 timmar.

Färskostfrosting

  1. Vispa färskosten med en elvisp i cirka 1 minut. Tillsätt florsocker och vispa med elvispen i ytterligare en minut.
  2. Tillsätt vanilj och blanda.
  3. Ställ åt sidan.
  4. I en annan vispa vispgrädde tills det bildar styva toppar.
  5. Tillsätt den vispade grädden till färskostblandningen och vänd ihop med en slickepott för att blanda.
  6. Lägg frostingen i en spritspåse försedd med en rund tyll.
  7. Spritsa en virvel på toppen av cheesecaken.
  8. Strö över kanel på toppen.

Förvaring

Du kan förvara kanelbullscheesecaken i kylskåpet i upp till 4 eller 5 dagar, täckt i en lufttät behållare. Cheesecaken kan också förvaras i frysen i upp till 2 månader. Se till att placera den i en lufttät behållare. Du kan också frysa cheesecaken först, och när den väl är fryst, linda den mycket tätt med plastfolie och placera sedan i en lufttät behållare. Detta förlänger dess hållbarhet i frysen.

Tips för att göra cheesecake

  • Se till att ingredienserna till cheesecaken är rumstempererade.
  • Skrapa skålen några gånger medan du blandar, under varje steg. Detta säkerställer att smeten blandas jämnt.
  • Tillsätt äggen ett i taget. När du har tillsatt äggen, överblanda inte. Det kan få cheesecaken att spricka.
  • Se till att använda ett vattenbad.
  • Lämna cheesecaken i ugnen med stängd lucka i en timme efter att den är färdigbakad.
  • Baka inte på hög temperatur