Kanelkola

23.03.2018

Den här kolan har jag provat att koka i några år nu och jag kan bara säga att den är supergod! Dock rekommenderar jag att man tar mer kanel än vad det står i receptet.

Omdöme: En riktigt smaskig kola, med kanelsmal.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Du behöver :

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 tsk malen kanel

Gör så här :

  1. Koka upp grädde, socker och sirap i en storbottnad kastrull.
    Det ska sjuda fram tills kolan nått rätt temperatur (se temperaturguiden nedan).
  2. Då drar du bort kastrullen från plattan och rör/pudrar ner kanelen och rör
    om så att det blandar sig ordentligt.
  3. Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp och skära kolan i bitar.
  5. Ställ kallt i ca 30 minuter innan du skär den.

Temperaturer för kola

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Föredrar du konsistenser som ligger mittemellan dessa exempel så kan du givetvis låta kolan koka lite längre eller kortare tid än vad som anges här.

Håll koll på termometern när det börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort.