Kanelkolabullar

17.06.2021

Jag testade att använda mig av smälta Werthes kolor i det här receptet och sedan strö lite havssalt och kanel över kolasmeten... det blev galet gott! Ett tips är att göra fyllningen i två omgångar då den blir seg snabbt när du brett den över degen. Jag snurrade mina bullar men jag rekommenderar starkt att rulla dom och använda bullformar, för fyllningen har en tendens till att rinna ut ur bullen i ugnen. Samt att dom är vääääldigt kladdiga när man jobbar med dom så att bara rulla ihop dom, är betydligt smidigare.

Omdöme: Underbart luftiga bullar med en härlig fyllning.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:

50 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
25 g socker

Deg:
200 g mjölk (röd)
55 g socker
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
10 g salt
125 g smör
1 msk kardemumma

Kolafyllning
440 g mjuk gräddkola, t.ex. Werthers
6 msk vispgrädde
4 msk kanel
2 msk havssalt

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Fyllning:
Gör helst fyllningen i två omgångar då den blir seg snabbt när du brer ut den på degen.
Den går fort att göra så den behöver inte förberedas.

  1. Smält karamellerna tillsammans med grädden i 15-sekundersintervaller i mikron på full effekt.
  2. Rör om då och då tills all kola smält.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut häften av fyllningen över hela degen, strö kanel och salt över kolan.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär ner den i lagom tjocka bullar, försök att dra under änden av bullen under bullen innan du lägger den på plåten. Då kommer inte bullen att öppna sig ner den jäser.
  4. Kavla ut den andra hälften av degen och repetera steg 2 & 3.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på dom.
  7. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.