Kardemummabullar

14.09.2022

Dom här bullarna har gjort stor succe bland vänner och arbetskamrater. Hemligheten är föga förvånande... mycket smör, socker och kardemumma!!!

Omdöme: Degen ska jobbas en del, så min rekommendation är att du bakar dom med hjälp av en hushållsassistent.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk
1 msk mortlad kardemumma

Fyllning
350 g osaltat smör
150 g strösocker (1,75 dl)
150 g florsocker (2,5 dl)
50 g vaniljsocker (1 dl)
1-1,5 msk mortlad kardemumma 

Garnering
ca 3 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen.
  2. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  3. Bred ut fyllningen på hela degen.
  4. Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Grädda bullarna på 230°C i ca 8-10 min.
  7. Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker och kardemumma.