Karlsbaddersnurror med saffran

02.12.2018

I år har det blivit mycket Karlsbadersnurror när jag bakat. Bröden är kalljästa och kräver en del tid, men jäklar vad goda dom är!!!

För den som inte har riktigt koll på vad det är så kommer namnet från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad, på tjeckiska Karlovy Vary, i Tjeckien. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt.

Eftersom nu julen snart är här så var jag ju bara tvungen att prova att baka en julvariant på snurrorna, och jag kan inte säga annat än att det blev en fullträff!!!

Omdöme: Dom här bullarna är ganska enkla att baka och blir väldigt, väldigt saftiga.  Det är många moment så räkna med att det tar en liten stund att baka dom, men det är dom verkligen värda!!!

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:
Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk
1 g saffran

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)

Fyllning:
100 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker

Garnering:
2 ägg
1 nypa salt
1 tsk vatten
ca 100g smält smör
strösocker

Gör så här:

Fördeg:

  1. Koka upp ca 100g av mjölken med allt saffran, så att smaken i saffranet får en liten extra kick. Ställ det åt sidan så att det får svalna.
  2. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  3. Tillsätt den avsvalnade saffransmjölken.
  4. Tillsätt mjöl och socker
  5. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Fyllning:

  1. Medan degen jäser så mixar du ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i en matberedare tills det blev en vit och mjuk smet), ställ åt sidan.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut fyllningen på hela degen.
  3. Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
  4. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispade äggen, tillsammans med en tsk vatten och en nypa salt.
  6. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  7. Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.