Karlsbaderkanelbulle

20.05.2018

Jag var ju bara tvungen att göra en kanelbullevariant av Karlsbadersnurrorna. Det blev ruskigt goda och saftiga bullar. Helt klart en ny favorit!

Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka och blev väldigt, väldigt saftiga. Dock blev degen enl grundreceptet ganska blöt så jag tillsatte ca 1 dl vetemjöl, för att få den mer så som jag vill ha den. Men det går säkert lika bra utan.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  6. Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker blandat med nymalen kardemumma.

Vill du hellre ha klassiska kanelbullar med pärlsocker så penslar du bullarna med ett vispat ägg, och strör över pärlsocker innan du gräddar dom i ugnen.