Karlsbaderkanelbulle
Jag var ju bara tvungen att göra en kanelbullevariant av Karlsbadersnurrorna. Det blev ruskigt goda och saftiga bullar. Helt klart en ny favorit!
Omdöme: Dom
här bullarna var ganska enkla att baka och blev
väldigt, väldigt saftiga. Dock blev degen enl grundreceptet ganska blöt
så jag tillsatte ca 1 dl vetemjöl, för att få den mer så som jag vill ha
den. Men det går säkert lika bra utan.
Svårhetsgrad: 2 / 5
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald
Gör så här:
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Bakning
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
- Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
- Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
- Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
- Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker blandat med nymalen kardemumma.
Vill du hellre ha klassiska kanelbullar med pärlsocker så penslar du bullarna med ett vispat ägg, och strör över pärlsocker innan du gräddar dom i ugnen.