Karlsbadersaffranskrans med vitchoklad och mandelmassa

10.12.2018

Jag var ju bara tvungen att göra ett försök på en saffranskrans med Karlsbaderdeg och den blev grym!!! Här är mitt recept och det blir två fina kransar med mycket lyxig fyllning.

Omdöme: Dom här kransarna är ganska enkla att baka och blir väldigt, väldigt saftiga. Det är många moment så räkna med att det tar en liten stund att baka dom, men det är dom verkligen värda!!!

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:
Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk
1 g saffran

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)

Fyllning:
100 g smör
300 g vit choklad
200 g mandelmassa
1 dl socker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker och mandelflarn till garnering

Gör så här:

Fördeg:

  1. Koka upp ca 100g av mjölken med allt saffran, så att smaken i saffranet får en liten extra kick. Ställ det åt sidan så att det får svalna.
  2. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  3. Tillsätt den avsvalnade saffransmjölken.
  4. Tillsätt mjöl och socker
  5. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Fyllning:

  1. Medan degen jäser så mixar du ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i en matberedare tills det blev en vit och mjuk smet), ställ åt sidan.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela den jästa degen i två delar, och kavla ut den ena till en platta ca 30 x 40 cm.
  2. Bred ut hälften av fyllningen på plattan.
  3. Rulla degen till en längd och gör likadant med den andra deghalvan.
  4. Låt längderna jäsa på plåtar (klädda med bakplåtspapper) i ca 30 minuter.
  5. Klipp degen med en sax som du håller lite snett (ca 45°), så att du nästan klipper av den, med ca 2-3 cm mellanrum.
  6. Vik bitarna varannan bit åt vänster och varannan åt höger och skapa på så sätt ett kransmönster.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelflarn.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 25-30 minuter.