Keylimemacarons

11.06.2021

Jag fick inte tag på riktig keylime, så jag gjorde som i många andra "keylime"-recept och blandade citron och lime. Det blir en vääääldigt god blandning!!! Det här receptet är en variant som inte behöver ligga och torka innan man gräddar dom och det fungerar alldeles utmärkt. Fyllningen är blir bäst om du gör den dagen innan så att den får sätta sig över natten.

Jag hittade inte en grön färg som jag gillade, så till dom här så blandade jag en ljusgrön färg med lite gul färg för att få den varma tonen.

Tyvärr hade jag lite för bråttom när jag bakade dom här så jag tänkte inte på att jag fått toppar på dom innan bakningen, så som du ser på bilden så blir dom inte riktigt lika fina som dom utan toppar... Men dom smakar såklart lika bra!!!

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver inte torka innan du gräddar dom så dom här går snabbt att göra.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Macarons
70 g äggvita (ca 2)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
Grön (& eventuellt gul) pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Keylimeganache:
200 g vit choklad
15 g socker (1 msk)
50 ml grädde (0,5 dl)
Rivet skal från en lime
Rivet skal från en citron
25 ml limejuice (0,25 dl)
25 ml citronjuice (0,25 dl)

20 g flytande glykos (1 msk)

Gör så här:

Keylimeganache

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke
  2. Häll citronjuice, limejuice samt zesten från bägge frukterna i en liten kastrull med grädden och glykosen.
  3. Koka upp och häll över chokladen.
  4. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganache.
  5. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller över natten.

Macarons:

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn).

  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum.

  3. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

  4. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

  5. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

  6. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.

  7. Om du får små toppar på dom kan du dunka plåten försiktigt i bordet, eller slå försiktigt med handen under plåten tills att topparna försvunnit.
  8. Grädda i 12 minuter.

  9. Ta ut dom och låt dom svalna på plåtarna.
  10. När dom svalnat spritsar du på fyllningen på hälften av dom och sätter ihop dom två och två.