Knäckig björnbärspaj
26.08.2024
I helgen var jag och plockade björnbär för första gången. Jag fick ihop en hel del och funderade på vad jag skulle göra med dom. Då fick jag förslaget att göra paj med dom... Björnbärspaj har jag aldrig varken gjort eller smakat. Nu har jag både gjort och smakat och kan säga att det blev ruskigt gott!!!
Omdöme: Ruskigt gott och ruskigt enkelt!
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingredienser
Fyllning
500 g björnbär
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl (alt majsstärkelse)
ev. 1-2 tsk apelsinblomvatten
Knäckigt smultäcke
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Blanda allt till fyllningen och lägg i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll sedan ner allt från bunken tillsammans med sirap ner i smöret.
- Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den över bären.
- Bre försiktigt ut i ett jämnt lager av smeten.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den när den har svalnat helt.
Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!