Knäckig päronpaj 2.0

19.07.2024

För några år sedan letade jag efter ett bra recept på äppelpaj, men när jag hittade ett recept på päronpaj istället så slog det mig att det hade jag aldrig provat tidigare. Pajen blev sommarens succé och jag vet inte hur många ggr jag bakat den sen dess. Har du inte ätit päronpaj tidigare så MÅSTE du prova den här.

Kombinationen mellan päron och ingefära är MAGISK!!!

Omdöme: En supergod paj som verkligen smälter i munnen! Tänk bara på att inte skära för små bitar av päronen. Det är trevligt att få lite bitar när man äter pajen.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Fyllning
4-6 st saftiga päron (jag använder Conference)
3-4 tsk färsk ingefära

Knäckigt smultäcke
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj en pajform med smör.
  3. Skär ner päronen i bitar ca 2-3 cm (du behöver inte skala dom först) och lägg i pajformen.
  4. Riv färsk ingefära över päronen.
  5. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Häll sedan ner allt från bunken tillsammans med sirap ner i smöret. 
  8. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den över päronen.
  9. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager av smeten.
  10. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.

Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den när den har svalnat helt.

Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!