Kokos- och limetårta

14.07.2018

Om du vill baka en fräsch och lite syrlig sommartårta så kan jag starkt rekommendera den här tårtan. Blandningen med kokos och lime är verkligen en riktig höjdare

Omdöme: Tårtan kräver lite planering eftersom både lime curden och kokoskrämen gärna ska göra några timmar eller gärna något dygn i för vägs, så att smakerna verkligen sätter sig.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser

Tårtbotten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
1.5 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver


Kokosmousse:
1 dl Creme fraiche
1 dl Strösocker
1 dl Kokosflingor
1.5 dl Vispgrädde

Lime curd:
3 Ägg
1.5 dl Strösocker
3 st Lime, rivet skal
1 dl Limesaft
75 g Smör, rumsvarmt

Garnering:
2.5 dl Vispgrädde
1.5 dl Kokos
2 st Lime, rivet skal
Gul karamellfärg

Gör så här:

Kokosmousse: Gör gärna moussen dagen innan så att smaken sätter sig ordentligt

  1. Vispa creme fraiche och strösocker till en tjock, gräddliknande smet.
  2. Vänd ner kokosflingorna och ställ i kylen ett par timmar, helst över natten.
  3. Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den.
  4. Låt stå i kylskåpet med locket på tills du ska använda den.

Lime curd: Gör gärna lime curden dagen innan så att den hinner sätta sig

  1. Vispa upp äggen lätt.
  2. Rör ihop ägg, strösocker, limeskal- och saft i en värmetålig skål.
  3. Ställ skålen i hett vattenbad.
  4. Värm under omrörning tills curden tjocknar.
  5. Ta skålen åt sidan och klicka ner smöret.
  6. Rör ihop en slät kräm.
  7. Häll upp på väl rengjorda burkar.

Curden håller sig ca. 1 vecka i kylskåp.


Tårtbotten:

  1. Klä en 15 cm springform med bakplåtspapper, höga kanter av papper är ett måste.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, ca 10 minuter med elvisp/assistent.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten.
  5. Vänd om försiktigt med en slickepott, så att luften blir kvar i smeten.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt svalna och dela i tre delar, eller frys in som den är. När den är lite fryst är det mycket enklare att dela den i tre delar.

Montering:

  1. Lägg understa botten på ett tårtfat.
  2. Bred på ett lager Lime curd och ett tjockt lager Kokosmousse.
  3. Gör likadant på nästa botten.
  4. Lägg på den sista botten och spackla sedan tårtan med grädden.
  5. Strö till sist över en blandning av rivet limeskal och kokos.