Kolagömmor

02.08.2021

Dom här små kakorna med en fyllning av kola och mörk choklad är en riktig höjdare, och för att dom till nästa nivå så toppas dom med lite havssalt. Dom är enkla att göra och jag kommer nog att testa lite fler olika fyllningar på dessa härliga kakor.

Omdöme: Väldigt enkelt att göra men svårt att sluta äta

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

125 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Dulce de leche eller karamelliserad mjölk
75 gram mörk choklad
Havssalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt.
  2. Vispa smör, socker och farin fluffigt.
  3. Tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa tills det är helt uppblandat.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt.
  5. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg.
  6. Rulla 24 bollar och lägg i formarna.
  7. Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen. De ska få lite, lite färg.
  8. Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde en citruspress.
  9. Fyll "kopparna" nästan hela vägen upp med dulce de leche.
  10. Låt kakorna svalna helt innan du smälter någon god mörk choklad i vattenbad och toppar kakorna med. Jag använda en knäcktratt för att få på chokladen lätt på kakorna.
  11. Till sist strör du på lite havssalt på varje kaka.
  12. Ställ kakorna i kylen så chokladen stelnar helt och glöm inte att ta ut kakorna en stund innan de ska serveras.