Chocolate Mudslide Cake
När min kompis Ivan fyllde år bjöd han på drinken Mudslide (recept finns längst ner på sidan), och det blev helt klart min nya favorit drink. Drinken innehåller Baileys, Kahlúa och Absolut vodka. Så när en annan vän fyllde år så passade jag på att prova smakerna i tårtform. Här är resultatet!
Omdöme: En god tårta med mycket chokladsmak.
Svårhetsgrad: 3/ 5


Ingredienser
Smörkola
100 g råsocker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör
Färskostkräm med Baileys
100 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
200 g färskost
4-6 msk Baileys (prova dig fram till du tycker att du fått tillräckligt mycket smak).
Marängsmörkräm
6 äggvitor
500 g socker
700 g rumstempererat smör
4 tsk vaniljsocker
4-6 msk Kahlúa (prova dig fram till du tycker att du fått tillräckligt mycket smak, men var försiktig så att du inte har i för mycket, då blir smörkrämen för lös).
Chokladbottnar (4 st)
330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
15 g vaniljsocker
10 g salt
300 g mjölk 3%
165 g ägg, rumstempererade
180 g vegetabilisk olja
350 g varmt kaffe
Ca 1 dl Kahlúa (till att pensla bottnarna)
Ca 1 dl Baileys (till att pensla bottnarna)
Garnering
150-200 g hackad sötmandel
1 dl kahlua
Chokladganache
300
gram
choklad
2
dl
vispgrädde
70
gram
smör
Gör såhär:
Dag 1:
Smörkola:
- Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader.
- Rör
emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
- Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent
- Tillsätt smöret i omgångar.
- Lägg plastfilm direkt mot ytan.
- Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
- Fyll sedan kolan på spritspåse, så är det lättare att applicera den.
Färskostkräm med Baileys
- Paddla upp rums tempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
- När allt florsocker är i byt ut paddeln mot en visp och vispa i färskosten.
- Avsluta med att tillsätta Baileys.
- Fyll färskosten i en spritspåse.
Dag 2:
Chokladbottnar
- Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg & olja.
- Rör ihop mjölkblandingen med de torra ingredienserna
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Smörkräm
- Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en
kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
- Värm äggblandningen
tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och
hållet smält.
- Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15
minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
- Ha ner små bitar av
smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig
konsistens.
- Tillsätt vaniljsockret.
- Tillsätt Kahlúa, lite i taget så att du har kontroll över konsistensen. Den får inte bli för lös!
- Fyll häften av smörkrämen i en spritspåse
Chokladganache
- Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
-
Värm tills chokladen smält, rör då i smöret.
Mandeltäcke
- Hacka eller mixa sötmandeln.
- Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahlúan att den blir
kladdig.
Montering
- Lägg en botten centrerat på ett tårtfat och pensla den rikligt med Kahlúa.
- Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll
sedan hålet med smörkola.
- Sätt på nästa botten och jämna till om det behövs, avsluta med att pensla den med Baileys.
- Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll
sedan hålet med färskostkrämen.
- Sätt på nästa botten och jämna till om det behövs, avsluta med att pensla den med Kahlúa.
- Låt vila i kylen i ytterligare 20 minuter.
- Gör om steg 2 och 3 igen.
- Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor.
- Ställ i kylen i 20 minuter.
- Stryk på ytterligare ett tunt lager med smörkräm och ställ i kylen ytterligare 20 minuter. Repetera tills tårtan är helt rak och täckt med smörkräm. Genom att göra detta i omgångar med tunna lagar får du en väldigt stabil tårta. Annars kan man riskera att smörkrämen spricker när tårtan kommer ut i rumstemperatur.
- Garnera sedan kanten med mandeln (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).
- Avsluta tårtan med att hälla på ganachen på toppen, häll den i mitten och stryk ut den i cirklar mot kanten. Den kan bli snyggt om den får rinna lite över kanten. Min blev lite för tjock så den stannade på kanten...
Mudslide

Bilden är lånad från www.sprinklesomesugar.com
En sjukt god drink med grymma smaker.
Du behöver:
1 del Kahlúa
1 del Vodka
0,5 del Baileys
Is
Chokladsås
Vispad grädde
Gör så här:
- Blanda all sprit och is i en mixer och kör det tills du får en härligt "slushig" konsistens.
- Ringla chokladsås på insidan av ett glas.
- Fyll på med drinken och toppa med lättvispad grädde.