Hasselnötsmacarons med underbar chokladganache

01.06.2021
Har du provat Marabous nya choklad med smak av brownie, kokos och kaffe (Fredrika edition)?

Den är en riktig höjdare, så jag var ju bara tvungen att göra om den till en underbar ganache och fylla lite macarons med den. Blev det gott... Har påven en konstig hatt...???

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Det som kan krångla är när dom gräddas så kan dom "explodera" om man inte väntar på att dom ska torka, eller att man har för varm undervärme.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

100 g hasselnötsmjöl

3 st äggvitor
4 msk strösocker
185 g florsocker
10 g kakao

Chokladganache:
200 g Marabou brownie, kokos & kaffe
15 g smör
2 krm salt

1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Börja med att göra chokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
  2. Hacka chokladen i små bitar så att den smälter lättare, och lägg i en värmetålig bunke tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den börjar att börja koka.
  4. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå någon minut innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet.
  5. Låt stå i kylskåpet (gärna ca 1 timme) för att tjockna medan du gör macarons.
  6. Nu är det dags att börja med macaronsen.
  7. Sikta och blanda hasselnötsmjölet med florsockret och kakaon i en skål.
  8. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget.
  9. Fortsätt vispa tills marängen är tjock och går att hålla ovanför huvudet.
  10. Rör ner ca 1/3 av marängen i hasselnötsblandningen.
  11. När det blivit en smet av den så vänder du försiktigt ner resten av marängen i hasselnötsblandningen. Macaronsmeten ska inte vara för hård eller lös, prova att göra en åtta med smeten för att se att den håller ihop.
  12. Spritsa ut (ca 3 cm) på en bakplåtspappersklädd plåt, kakorna ska vara släta, om dom är toppiga så kan du försiktigt dunka plåten i bordet till topparna försvinner.
  13. Låt vila på plåten en timme (viktigt att du inte tar dom för tidigt) innan du gräddar kakorna, detta gör man för att kakorna ska få ett ''skinn'' på ytan. Dra försiktigt med fingret ovanpå kakorna och känn så att du fått en torr hinna. Detta gör man för att dom inte ska spricka samt att dom ska få en fot när dom gräddas.
  14. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  15. Grädda dina macarons i cirka 13 minuter. Låt svalna helt på plåten.
    Kolla så att dom släpper från bakplåtspappret utan att gå sönder. Om dom inte gör det kan du prova att stoppa in dom i ugnen någon minut till. Om dom spricker kan det bero på att undervärmen är för varm, då kan du prova att lägga ett extra bakplåtspapper under innan du gräddar.
  16. När kakorna har svalnat spritsar du chokladganachen på hälften av dom och sätter ihop dom två och två.