Saffransbullar med vitchoklad, mandelmassa och vaniljkräm

13.12.2020

Kan det bli för mycket fyllning i en bulle...??? ABSOLUT INTE!!! Jag testade blandningen på mina vänner och dom gjorde succé, så här är receptet.

Omdöme: Dom här bullarna är ganska enkla att baka och blir väldigt, väldigt saftiga.  Det är många moment så räkna med att det tar en liten stund att baka dom, men det är dom verkligen värda!!!

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser:
Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk
1 g saffran

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)

Fyllning:
100 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker

Garnering:
2 ägg
1 nypa salt
1 tsk vatten
ca 100g smält smör
strösocker

Vaniljkräm:
1 Vaniljstång
5 dl Standardmjölk
1 1/4 dl Strösocker
3 Äggulor
5 msk Majsstärkelse
+ 0,75 dl Strösocker
20 g Smör

Gör så här:

Vaniljkräm (gör gärna den dagen innan så att den får sätta sig i kylskåpet):

  1. Dela- och skåra vaniljstången och koka upp den med mjölk och socker.
  2. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en annan kastrull.
  3. Slå 1/3 av den heta mjölkblandningen över äggblandningen och rör hela tiden så att inte äggulan stelnar.
  4. Koka upp och häll över resterande mjölkblandning.
  5. Sila tillbaka allt i den första kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  6. Blanka av med smör!
  7. Häll den i en bunke och täck den med plastfolie. Lägg plastfolien på vaniljkrämen så att du slipper att det blir skinn på krämen.

Fördeg:

  1. Koka upp ca 100g av mjölken med allt saffran, så att smaken i saffranet får en liten extra kick. Ställ det åt sidan så att det får svalna.
  2. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  3. Tillsätt den avsvalnade saffransmjölken.
  4. Tillsätt mjöl och socker
  5. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Fyllning:

  1. Medan degen jäser så mixar du ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i en matberedare tills det blev en vit och mjuk smet), ställ åt sidan.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut fyllningen på hela degen.
  3. Rulla ihop degen och skär varje rektangel i ca 12 bitar.
  4. Lägg bullarna i bullformar (jag hade dom i muffinsformar på en muffinsplåt, bara för att jag tycker att dom ser lite roligare ut), och lägg dom på en plåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispade äggen, tillsammans med en tsk vatten och en nypa salt.
  6. Strö pärlsocker över dom.
  7. Ta ut vaniljkrämen ur kylen och vispa den lite för hand för att få den lite mer lättjobbad.
  8. Fyll en spritspåse (gärna med en tyll om du har) med vaniljkrämen.
  9. Tryck ner spetsen på spritspåsen i mitten på bullen och tryck i ca 1-2 msk vaniljkräm i varje bulle.
  10. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.