Smörkolabulle

09.09.2019

Jag bakade tårtor i helgen och fick över en hel del smörkola. Så jag funderade över vad jag skulle göra med den och fick en ide om att jag skulle prova att ha den som fyllning i bullar... Kan bara säga att mina kompisar på golfbanan slukade dom snabbt!

Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka och blev väldigt, väldigt saftiga. Man kan med fördel göra smörkolan någon dag innan men det är inget krav eftersom den bara ska bredas ut som fyllning.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:
Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning
100 g råsocker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör
2 msk kanel, mald

Topping
1 ägg
Pärlsocker
Nymald kardemumma

Gör så här:

Smörkola:

  1. Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader.
  2. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
  3. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent
  4. Tillsätt smöret i omgångar.
  5. Lägg plastfilm direkt mot ytan.
  6. Ställ kallt, gärna i kylen över natten.

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Ta fram kolan och bre den på hela degen, pudra över lite kanel.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt nymalen kardemumma.
  6. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.