Körsbärsmacarons

11.06.2021

Jag bakar väldigt sällan med körsbär, men nu när jag börjat att baka macarons så fick jag en idé om att göra en variant med körsbär. En härlig macaron med en fin blandning av sötma och syra. Den här gången provade jag ett recept som inte behöver ligga och torka innan man gräddar dom och det fungerade alldeles utmärkt. Fyllningen är blir bäst om du gör den dagen innan så att den får sätta sig över natten.

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver inte torka innan du gräddar dom så dom här går snabbt att göra.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Macarons
70 g äggvita (ca 2)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
Röd pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Körsbärsganache:
200 g vit choklad
15 g socker (1 msk)
50 ml grädde (0,5 dl)
100 ml Körsbärsylt (1 dl)
20 g flytande glykos (1 msk)


Gör så här:

Hallonganache

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke
  2. Häll Körsbärssylten i en liten kastrull med grädden och glykosen.
  3. Koka upp och häll över chokladen.
  4. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganache.
  5. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller över natten.

Macarons:

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn).

  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum.

  3. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

  4. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

  5. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

  6. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.

  7. Om du får små toppar på dom kan du dunka plåten försiktigt i bordet, eller slå försiktigt med handen under plåten tills att topparna försvunnit.
  8. Grädda i 12 minuter.

  9. Ta ut dom och låt dom svalna på plåtarna.
  10. När dom svalnat spritsar du på fyllningen på hälften av dom och sätter ihop dom två och två.