Lakritsmacaron med hallonganche

01.04.2022

Lakrits och hallon vet ju alla att dom passar väldigt bra ihop, så då var det ju lite konstigt att jag inte hade något recept på det... nu är det problemet löst! :)

Dom här rackarna fick hänga med till jobbet, och väl där gjorde dom succé!!!

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver inte torka innan du gräddar dom så dom här går snabbt att göra.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Macarons
70 g äggvita (ca 2)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
2 tsk lakritspulver
Svart pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Hallonganache:
200 g vit choklad
15 g socker (1 msk)
1/2 tsk Vaniljpasta
50 ml grädde (0,5 dl)
50 ml Hallonpure (0,5 dl) ca 150 g hallon
20 g flytande glykos (1 msk)

Saltlakritspulver
Lakritsgranulat

Gör så här:

Hallonganache - Gör helst dagen innan så att den hinner att sätta sig.

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke
  2. Mosa eller mixa hallonen i en bunke och pressa dom sedanen sil så att du får bort kärnorna.
  3. Häll hallonpurén i en liten kastrull med grädden, vaniljpasta och glykosen.
  4. Koka upp och häll över chokladen.
  5. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganache.
  6. Ställ in ganchen i kylen några timmar, eller helst över natten.

Macarons:

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn).

  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum.

  3. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

  4. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

  5. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

  6. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.

  7. Om du får små toppar på dom kan du dunka plåten försiktigt i bordet, eller slå försiktigt med handen under plåten tills att topparna försvunnit.
  8. Grädda i 12 minuter.

  9. Ta ut dom och låt dom svalna på plåtarna.
  10. När dom svalnat spritsar du på fyllningen på hälften av dom.
  11. Strö lite lakritsgranulat över fyllningen innan du sätter ihop dom två och två.
  12. Om du vill kan du pudra lite saltlakritspulver över dom innan servering.