Lakritssemla 2.0
Snart är det dags för en av årets godaste traditioner!!! Jag blev sugen på lakritssemla och ville prova att färga dom med hjälp av aktivt kol. Kolet kan du köpa på hälsokostbutiker och ger verkligen önskad effekt.
Mandelmassan gjorde jag själv och har man väl börjat att göra den själv så kan man inte tänka sig att köpa den färdiga längre. Jag smaksatte den med ett lakritspulvet från Kalabrien och lät den gå åt det söta hållet.
Sen köpte jag salta salmiakmandlar och hackade i bitar för att få lite "crunch" och sälta.
Omdöme: Dom här var väldigt enkla att baka och blev väldigt saftiga. Dock blir det vääääldigt många, så halvera måtten om du bara vill ha några stycken.
Minisemlor ska väga ca 30-40 g och stora semlor ska väga ca 50-60 g.
Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser
Fördeg:
5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl
Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 msk Kardemumma
1 tsk salt
1 ägg
2-3 msk aktivt kol
Semmelfyllning:
ca 400 g mandelmassa
(Recept på rostad mandelmassa hittar du här)
1 dl grädde
2-3 msk lakritspulver
Topping
Lakritspulver
Vispgrädde
Salmiakmandlar
Gör så här:
Fördeg:
- Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
- Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
- Låt den stå i 30 min
Deg:
- Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
- Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
- Ta upp degen och dela den i små bitar (Mini á 30 - 40 g, Stor á 50-60 g) och rulla dom sedan runda.
- Låt bullarna jäsa ca 90 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda bullarna i ca 8 minuter (Mini ca 6 min) i mitten av ugnen.
Fyllning
- Mixa mandelmassa och grädde till du fått en klumpfri massa.
- Tillsätt därefter lakritspulver och smaka av för att se hur mycket lakritssmak du vill ha,
för att sedan återigen blanda till en jämn smet. - Vispa grädden ganska fast.
- Hacka mandlarna i mindre bitar.
Montering:
- Klipp eller skär av ett lock på semlan.
- Spritsa rikligt med semmelfyllning.
- Strö lite hackade salmiakmandlar ovanpå semmelfyllningen.
- Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
- Lägg på locket och pudra med lakritspulver