Lakritssemlor

22.03.2018

Idag fick jag en idé om att baka lakritssemlor, det blev både salt- och sötlakritssemlor den här gången. Men med facit på hand så tycker jag nog att saltlakritssemlorna blev godast.

Omdöme: Dom här var väldigt enkla att baka och blev väldigt saftiga. Dock blir det vääääldigt många, så halvera måtten om du bara vill ha några stycken.
Minisemlor ska väga ca 30-40 g och stora semlor ska väga ca 50-60 g.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Grundreceptet på degen samt sötlakritsfyllningen kommer från boken Semla av Mattias Ljungberg.
Om du inte redan köpt boken så måste du köpa den!!!

Ingredienser ca 50-60 st minisemlor
Fördeg:

5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl

Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 msk Kardemumma
1 tsk salt
1 ägg

Semmelfyllning (Saltlakrits semla):
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
ca 1/2 dl Salt Lakritz (flytande) (Finns hos lakritsroten.se)
Jag hade ett par droppar av den svarta färgen i min fyllning så att den också blev riktigt svart. Du kan även tillsätta lite lakritspulver (ca 1-2 msk) för att få en starkare lakritssmak.

Semmelfyllning (Sötlakrits semla):
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
ca 1/2 dl Saltlakritssirap (Finns hos lakritsroten.se)
Jag hade ett par droppar av den svarta färgen i min fyllning så att den också blev riktigt svart. Om du vill ha starkare saltlakritssmak kan du även tillsätta lite lakritspulver.

Topping
Florsocker
På Lakritssemlorna har jag även pudrat lite Asiatiskt Lakritspulver som jag köpt på Lakritsroten.se

Färg
Lakritssemlans bröd är färgat med "Svart färg", som jag köpt på Lakritsroten.se

Gör så här:

Fördeg:

  1. Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
  2. Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
  3. Låt den stå i 30 min

Deg:

  1. Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
  3. Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
  4. Ta upp degen och dela den i små bitar (Mini á 30 - 40 g, Stor á 50-60 g) och rulla dom sedan runda.
  5. Låt bullarna jäsa ca 50 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda bullarna i ca 6 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa och vatten till du fått en klumpfri massa.
  2. Tillsätt därefter florsocker och lakrits för att sedan blanda till en jämn smet.
  3. Vispa grädden ganska fast.

Montering:

  1. Klipp eller skär av ett lock på semlan.
  2. Spritsa rikligt med semmelfyllning.
  3. Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
  4. Lägg på locket och pudra med lakritspulver