Lingonbröd

26.10.2020

Det här brödet var riktigt gott, och eftersom man gör det på en ugnsform så var det smidigt att baka.

Omdöme: Ganska enkelt att baka, men jag rekommenderar att du använder dig av frysta lingon

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
¾ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska (jag använde frysta)

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt olja, sirap, rågsikt, salt och vetemjöl, lite i taget.
  4. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter.
  5. Knåda försiktigt in lingonen i degen för hand.
  6. Låt degen jäsa under bakduk (eller med plastfolie över bunken) i ca 1 tim.
  7. Knåda igenom degen.
  8. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
  10. Låt brödet jäsa en gång till under bakduk i ca 30 min.
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Grädda brödet mitt i ugnen i 20-25 min.
  13. Låt det svalna på plåten.