Lyxig saffranskrans

23.03.2018

En jul utan saffransbröd är ingen riktig jul. Det här receptet är nog det det godaste jag vet på julen. Kombinationen med saffran, vit choklad och mandelmassa är helt underbar!!!

Omdöme: Dom här kransarna är verkligen helt otroligt goda. Var inte orolig om dom inte jäser så mycket första jäsningen, för när dom kommer in i ugnen brukar dom jäsa massor.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser (2 längder)
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 kuvert)
13-14 dl mjöl

Fyllning
50 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker
1 ägg
pärlsocker och mandelflarn till garnering

Gör så här

  1. Värm upp mjölken och saffran i en kastrull till 37°C.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölkblandningen innan resten tillsätts.
  3. Klicka i rumsvarmt smör samt salt och socker.
  4. Rör i mjöl lite i taget tills degen känns smidig.
  5. Låt jäsa under fuktig handduk ca 30 minuter.
  6. Dela den jästa degen i två delar, och kavla ut den ena till en platta ca 30 x 40 cm.
  7. Klicka ut hälften av smöret och fördela hälften av sockret, smulad mandelmassa och riven vit choklad på plattan.
  8. Rulla degen till en längd och gör likadant med den andra deghalvan.
  9. Låt längderna jäsa på plåtar (klädda med bakplåtspapper) i ca 30 minuter.
  10. Klipp degen med en sax som du håller lite snett (ca 45°), så att du nästan klipper av den, med ca 2-3 cm mellanrum.
  11. Vik bitarna varannan bit åt vänster och varannan åt höger och skapa på så sätt ett kransmönster.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 25-30 minuter.