Lyxiga Chokladsemlor

20.01.2022

Snart är det dags för ett av årets höjdpunkter!!! Fettisdagen och Kanelbullens dag är ju två av dom absolut bästa dagarna på året. Det bästa med just semlan är ju så klart att den är såååå god som den är, men även att man kan göra så många varianter av den. Här har du receptet på lyxiga Chokladsemlor, jag gjorde dom som minisemlor för annars blir det lite för mycket choklad för min smak. Å är dom små... ... ...

Mina bilder på semlorna blev inte så bra, och chokladgrädden blev lite för löst vispad så den blev inte så vacker när jag spritsade den. Så jag hade egentligen tänkt vänta med att lägga upp receptet till jag bakat dom igen. Men eftersom jag fått fler förfrågningar om receptet så lägger jag upp det nu iaf, så får jag byta ut bilden vid senare tillfälle... hahahaha

Omdöme: Underbart chokladiga bullar men dom tar en liten stund att göra. Det är inte så svårt och det är inte så många moment. Men gör gärna fyllningarna dagen innan så hinner dom sätta sig.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Minisemlor ska väga ca 30-40 g
Stora semlor ska väga ca 50-60 g.

Ingredienser: ca 60-70 minisemlor

Fördeg:
5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl

Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
12g / 2 msk Kardemumma
1 tsk salt
2 ägg
80g/ 1 dl Kakao

Chokladgrädde:
100 g ljus choklad
150 g mörk choklad
700 g/7 dl + 800 g/8 dl vispgrädde

Chokladkräm:
500 g/ 5 dl mjölk
100 g/ca 5 st äggulor
1,1 dl (100 g) Socker
50 g /6 msk maizena majsstärkelse
30 g/2 msk smör
100 g mörk choklad

Garnering:
ca 100-150g vit chokladca
ca 100-150g mörk choklad
ca 1/2 dl kakao

Gör så här:

Chokladgrädde:

  1. Finhacka all choklad och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp 700 g grädde, häll den över chokladen och blanda försiktigt.
  3. Ställ in den i kylen så att den får bli helt sval (alt kan du göra detta på kvällen innan, så hinner den svalna i kylskåpet över natten... så gjorde iaf jag)
  4. Tillsätt 800 g grädde i den kalla chokladgrädden.
  5. Vispa upp den till en spritsbar konsistens.

Chokladkräm:

  1. Häll mjölk och äggulor i en kastrull.
  2. Blanda socker och maizena ordentligt och tillsätt det i kastrullen.
  3. Koka upp allt under konstant omrörning, tills du fått en härligt tjock kräm.
  4. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
  5. Rör runt till smöret har smält.
  6. Täck krämen med plastfolie och ställ åt sidan så att det får svalna.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron och rör ner den i krämen.
  8. Ställ in den i kylskåpet så att den blir helt sval innan den ska spritsas på brödet.

Fördeg:

  1. Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
  2. Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
  3. Låt den stå i 30 min

Deg:

  1. Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
  3. Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
  4. Ta upp degen och dela den i små bitar (Mini á 30 - 40 g, Stor á 50-60 g) och rulla dom sedan runda.
  5. Låt bullarna jäsa ca 50 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda bullarna i ca 6 minuter i mitten av ugnen.
    Gör du stora semlor så ska du grädda dom i ca 8-10 min.

Montering:

  1. Klipp eller skär av ett lock på semlan.
  2. Spritsa rikligt med chokladkrämen på semlan.
  3. Spritsa därefter på chokladgräddengrädden med en krusig tyll.
  4. Riv lite vit choklad och mörk choklad över grädden
  5. Lägg på locket och pudra med kakao